Internacional 15/04/2013

Maduro guanya per la mínima a Veneçuela i l'oposició no li reconeix la victòria

L'oficialisme guanya les eleccions de Veneçuela amb el 50,67% dels vots, però obté 700.000 vots menys que Chávez. Capriles es queda amb el 49,07% i reclama un recompte "vot a vot"

Agències
3 min

CaracasL'hereu d'Hugo Chávez, Nicolás Maduro, s'ha proclamat nou president de Veneçuela aquest diumenge, després de guanyar les eleccions presidencials amb un 50,67% dels vots. Un resultat molt ajustat amb el seu rival, Henrique Capriles, que ha aconseguit un suport del 49,07%. La diferència s'ha quedat en poc més 200.000 vots (234.935), segons ha informat el Consell Nacional Electoral (CNE), ja que, amb el 99,12% dels vots escrutats, Maduro n'ha obtingut 7.505.338 i Capriles, 7.270.403. El resultat de Maduro evidencia un desgast del chavisme: ha obtingut 700.000 vots menys que el desaparegut Hugo Chávez a les eleccions del passat octubre. El candidat conservador, Capriles, ha millorat el seu resultat, en canvi, en 600.000 vots. L'abstenció ha estat del 20,16%, sis dècimes per sobre dels últims comicis de l'era Chávez.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Maduro ha celebrat la victòria, però Capriles no l'hi reconeix i l'acusa d'irregularitats en els comicis.

Maduro defensa el seu triomf i demana a l'oposició que sàpiga administrar el resultat

El candidat del chavisme ha defensat com a "legal" i "constitucional" la seva victòria, i ha demanat a l'oposició, encapçalada per Capriles, que "administri" amb "humilitat" el resultat.

"Podem dir que hem aconseguit un triomf electoral just, legal, constitucional, popular", ha afirmat Maduro en un discurs davant els seus seguidors des del palau de Miraflores, la seu governamental. El nou president ha explicat que ha mantingut una conversa telefònica de 15 minuts amb el seu rival, Henrique Capriles, en què han parlat dels resultats electorals, i ha assegurat que el líder opositor li va proposar un "pacte" previ a l'anunci dels resultats oficials, però que ell el va rebutjar.

Segons Maduro, Capriles ha estat "condicionant que el poder electoral compleixi el seu paper i informi dels resultats oficials", demanant "una auditoria que podria durar setmanes", i ha explicat que ell li ha respost que, en aquest sentit, tenen una "diferència de fons". El candidat chavista ha advertit que mantenir el país en "suspens" durant les pròximes setmanes seria "jugar amb l'estabilitat política" i la "pau", i que a més seria "burlar-se" d'una "majoria clara de set milions de veneçolans", ha subratllat Maduro.

Tanmateix, l'hereu de Chávez ha acceptat que s'auditin els resultats dels comicis d'aquest diumenge, malgrat que ha aclarit que confia en el sistema electoral de Veneçuela. "Els més interessats en l'auditoria som nosaltres", ha ratificat Maduro, alhora que ha fet una crida a l'oposició perquè sàpiga administrar el resultat dels comicis "amb humilitat". "Faig aquesta crida amb l'esperit del meu comandant i pare, Hugo Chávez: si us plau, sàpiguen administrar el resultat que han obtingut amb humilitat, sense prepotència, sense reptar Veneçuela sencera, sense cridar a la violència", ha sostingut.

Maduro ja ha avançat que prendrà possessió del càrrec el proper 19 d'abril, dia en que es commemora l'inici del procés d'independència del país.

Capriles no reconeix els resultats i assegura que el derrotat és Maduro

Per la seva banda, el candidat de l'oposició, Henrique Capriles, ha assegurat que no reconeixerà els resultats de les eleccions fins que es recomptin els vots , i ha proclamat Maduro el "perdedor" dels comicis.

"Nosaltres no reconeixerem el resultat fins que no es compti cada vot dels veneçolans", ha assenyalat Capriles en una declaració pública, després de l'anunci dels resultats. "Nosaltres, en nom de la democràcia, de la pau del nostre poble (...) volem que es faci l'auditoria, i que sigui vot per vot", ha dit.

El líder opositor, de 40 anys, ha asseverat que el derrotat de les eleccions presidencials és Maduro i el seu govern. "Jo li dic al candidat del govern que el derrotat en el dia d'avui és vostè. Vostè és el derrotat, vostè i el seu govern", ha afirmat.

Capriles ha negat haver proposat un "pacte" a Maduro, tal com ha assegurat el nou president veneçolà en el seu discurs després de conèixer els resultats electorals. "Jo no pacto ni amb la mentida ni amb la corrupció, el meu pacte és amb Déu i amb els veneçolans", ha sostingut, alhora que ha assegurat que s'ha volgut "tergiversar" la seva "bona intenció".

El líder opositor també ha denunciat, almenys, 3.200 incidències en el procés electoral, i ha avançat que en demanarà una revisió.

Segons Capriles, el seu partit ha hagut de "lluitar", en aquests comicis, contra l'ús dels recursos públics, "l'abús de les institucions i tot el que significa el poder", ha dit, i ha advertit al CNE que "la pau del país" depèn de que "es conegui la veritat". "Esperem que vostès ens donin l'oportunitat perquè el país conegui la veritat. La veritat veritable", ha conclòs.

stats