Publicitat
Publicitat

Corea del Nord

Kim Jong-un, un "successor suprem" jove i inexpert

Va ser designat el 2008, després que el seu pare patís un accident cerebral. És el tercer membre de l'única dinastia comunista

Els mitjans nord-coreans han proclamat el fill de Kim Jong-il, Kim Jong-un, de menys de 30 anys, "gran successor" del règim. El relleu ja s'estava preparant des de 2008, quan Jong-il va patir un accident vascular al cervell: el 2010 es va celebrar una gran desfilada a Pyongyang per proclamar Jong-un successor, amb el títol de "brillant camarada". Jong-un és el tercer membre de l'única dinastia comunista del món: assumirà el poder en el país que el seu avui va posar sota el paraigua de l'URSS i el seu pare va fer sobreviure sota l'aïllament internacional i en plena crisi.

Se sap molt poc de la figura del successor. Fins i tot s'especula sobre la seva data de naixement, que unes fonts situen el 1984 i altres el 1981. Jove i inexpert, la seva designació genera una gran incertesa fora del país. Jong-un, però, compta amb les quatre estrelles de general i tenia un lloc prou destacat al règim com per haver encapçalat, el maig de 2011, una visita diplomàtica a la Xina, principal aliat del país. És el més jove dels tres fill del líder desaparegut. Format a Suïssa, algunes fonts asseguren que parla anglès i alemany.

Jong-un hereta un país on manquen aliments des de la crisi de la fam de la dècada dels 90. Hi ha unes 200.000 persones en camps de concentració, segons l'informe presentat per l'ONU l'any passat.

Al país es van veure escenes d'histèria col·lectiva per la mort del "líder estimat", després que la televisió estatal anunciés la mort del líder .

Procés successori

A més de promoure el seu fill, el desaparegut president va promocionar l'any passat la seva filla i el seu cunyat, per crear un poderós triumvirat que asseguri la continuïtat de la dinastia. Fins ara no hi ha hagut cap signe de canvis o crisi al règim.

Més continguts de