Internacional 21/02/2023

Sis morts i 294 ferits en dos nous terratrèmols al sud-est turc

Els nous sismes han impactat en la província de Hatay, una de les més afectades per la catàstrofe del 6 de febrer

ARA
2 min
Equips de rescat aquest dilluns encara treballaven a la província turca de Hatay.

BarcelonaDos nous terratrèmols de magnitud 6,4 i 5,8 han sacsejat aquest dilluns la província de Hatay, a Turquia, una de les zones més afectades pels sismes del 6 de febrer, que van deixar 41.156 morts a tot el país. Com a conseqüència dels sismes han mort 6 persones més i 294 han resultat ferides, 18 de les quals en estat crític, segons dades del ministeri de Sanitat recollides per l'agència Efe. El moviment més significatiu es va sentir a les 18.04 h de la tarda i va ser perceptible també des dels països del voltant. El segon va tenir lloc tres minuts després.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'epicentre del primer terratrèmol se situa a la ciutat d'Antioquia, a la província de Hatay, una de les onze que fa dues setmanes van quedar devastades per dos sismes que han causat la mort d'almenys 41.000 persones i han deixat més de 105.000 ferits. El segon es va produir a la zona de Samadang. Els sismes arriben només dos dies després que el govern decidís aturar les tasques de rescat de supervivents en deu de les onze províncies afectades, que s'han tornat a iniciar per buscar víctimes d'aquests dos nous terratrèmols.

Les autoritats de Turquia han advertit la població que es mantingui allunyada de la costa a la província de Hatay per risc de tsunami. El nivell de l'aigua podria pujar mig metre després del nou sisme a la zona. També preocupa l'estabilitat de diversos embassaments d'aigua de la regió, que ja havien patit danys estructurals amb els terratrèmols del passat dia 6, encara que el govern ha apuntat que per ara no hi ha risc de col·lapse.

El Centre Sismològic Euromediterrani (EMSC) va informar també del nou sisme, que s'ha produït a una profunditat de 2 quilòmetres. El terratrèmol ha provocat danys en més edificis al centre d'Antioquia, segons han explicat testimonis a l'agència Reuters. "He cregut que la terra s'obria sota els meus peus", deia Muna Al-Omar, una dona instal·lada en una tenda de campanya en un parc del centre de la ciutat que abraçava el seu fill de set anys. "¿Hi haurà una altra rèplica?", es preguntava espantada.

En total, uns 20.000 experts han rastrejat 20.870 edificis ensorrats i els equips d'emergència han aixecat unes 300.000 tendes de campanya a la regió per acollir els supervivents. El govern, que ahir va tornar a reclamar tendes de campanya per als supervivents, ja que de vegades s'arrisquen a tornar als edificis en ruïnes per resguardar-se del fred, vol establir almenys 100.000 cases prefabricades en els dos pròxims mesos. Ara mateix, hi ha prop d'1,3 milions de persones que s'allotgen en tendes de campanya, en cases prefabricades o en institucions d'acollida temporal a la regió afectada. Gairebé un milió s'han traslladat a altres províncies del país, segons Efe.

stats