Estats Units

L'huracà 'Ida' arriba a Louisiana amb la por d'un segon 'Katrina' 16 anys després

El cicló, de categoria 4, ja és damunt les costes dels Estats Units amb vents de 240 quilòmetres per hora

4 min
Una dona passejant un gos sota els efectes de l'Ida, a Nova Orleans.

SabadellExactament el dia que es complien 16 anys de l'arribada de l'huracà Katrina, aquest passat diumenge, l'estat nord-americà de Louisiana ha rebut el que pot ser el pitjor impacte d'un cicló des de mitjans del segle XIX, segons ha advertit el governador, John Bel Edwards. La pertorbació tropical Ida, formada fa tres dies al Carib, va tocar terra just abans del migdia de diumenge (les 19 h, a Catalunya) convertida en un huracà de categoria 4 (la segona més alta) en l'escala de Saffir-Simpson, amb vents sostinguts de 240 quilòmetres per hora. El Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units (NHC) ha advertit de vents "potencialment catastròfics". El cicló s'ha cobrat ja una primera víctima mortal –un home que ha mort en caure-li al damunt un arbre– i ha deixat Nova Orleans a les fosques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit aquest diumenge al vespre, després d'haver visitat la seu de l'Agència Federal de Gestió d'Emergències, que l'Ida representa un perill mortal i que pot causar una "devastació immensa". El governador de Louisiana ha demanat aquest diumenge, a través de Twitter, que la població local es quedi "en un lloc segur".

L'Ida haurà sigut el cinquè huracà més potent que hagi tocat mai terra als Estats Units: només quatre borrasques tropicals han entrat en territori continental nord-americà amb vents més violents. Un dels factors clau de l'huracà ha sigut la seva ràpida intensificació: en només dotze hores la pressió atmosfèrica al centre de l'huracà va caure 40 hPa, la tercera caiguda de pressió més forta al golf de Mèxic amb dades des del 1979, segons ha publicat a Twitter l'investigador de la NOAA Sam Lillo.

Les comparacions amb el Katrina són inevitables, i en alguns sentits aquest huracà és més violent que el Katrina: per exemple, s'espera que hagi pogut provocar pluges més intenses i una greu destrucció en una zona clau d'infraestructures com és el Port Fourchon, un hub de la indústria petroliera americana.

Altres indicadors situen la força de l'Ida notablement per sota de la del Katrina. L'energia cinètica integrada de la borrasca va arribar als 36 terajoules ahir poc abans de l'impacte amb la terra ferma, segons càlculs de l'investigador Brian McNoldy. Aquest mateix indicador, que valora la força total de destrucció que té un huracà, va arribar als 113 TJ en el cas del Katrina. El poder de destrucció de la pujada del mar en el cas del Katrina també va ser molt superior.

Des de dissabte s'han evacuat milers de persones, especialment a les zones costaneres de l'estat, ja que s'espera que el nivell del mar pugi fins a 4,8 metres a prop de la desembocadura del riu Mississipí. La previsió és que entre aquesta nit i dilluns s'acumulin fins a 60 centímetres de pluja al sud-est de Louisiana i a l'extrem sud de l'estat de Mississipí, on també s'ha activat l'alerta davant l'arribada de l'huracà.

L'Ida ha tocat terra a la zona de Port Fourchon, una localitat costanera situada a uns 90 quilòmetres al sud de Nova Orleans (la principal ciutat de Louisiana) i que és, a més, un punt clau per al subministrament de petroli als Estats Units, ja que acull el Louisiana Offshore Oil Port (LOOP), la principal terminal privada de petroli del país. Fins a 250 empreses petrolieres hi tenen la base terrestre. L'arribada de l'huracà ha obligat a suspendre gairebé per complet la producció de petroli al golf de Mèxic, que representa 1,74 milions de barrils diaris. El 17% de tot el cru que es consumeix als Estats Units procedeix d'aquesta zona.

Des de Port Fourchon, l'huracà s'està desplaçant a una velocitat d'uns 20 quilòmetres per hora en direcció nord-oest i s'acosta a la capital estatal, Baton Rouge, que amb 224.000 habitants és també la segona ciutat més poblada de Louisiana, per darrere de Nova Orleans. Previsiblement, l'ull de l'huracà no passarà per sobre d'aquesta ciutat, però els vents huracanats arriben a un radi de fins a 80 quilòmetres i, per tant, sí que han afectat Nova Orleans, on s'han hagut de suspendre els serveis d'emergències mèdiques.

De moment, fins i tot abans que l'huracà arribés a terra, més de 300.000 cases i comerços de Louisiana ja s'havien quedat sense subministrament elèctric. Biden ha advertit que en algunes zones es podria trigar setmanes a tornar a tenir corrent. S'espera que després d'haver creuat de sud a nord l'estat de Louisiana, l'Ida s'endinsi a Mississipí ja convertit en una tempesta tropical, amb vents d'uns 100 quilòmetres per hora.

El record del 'Katrina'

Aquest diumenge fa exactament 16 anys que l'huracà Katrina va entrar a l'estat de Louisiana, el 29 d'agost del 2005, i va deixar-hi un rastre de devastació. Fins a 1.800 persones van morir, la majoria a causa del trencament dels dics de contenció que havien de protegir la ciutat davant del desbordament del llac Pontchartrain. Des de llavors s'han invertit 14.000 milions de dòlars en la construcció de centenars de quilòmetres de nous dics. L'Ida és la primera prova de foc que hauran de superar aquestes noves barreres.

El governador, però, s'ha mostrat convençut que els dics aguantaran: "Els posaran a prova? Sí. Però van ser construïts per a aquest moment", ha dit Edwards, i ha remarcat que Louisiana "mai no ha estat més preparada" que ara.

stats