Un oncle amb mà de ferro, el Mao de la Xina del segle XXI

Xi cultiva la veneració com un líder fort i alhora pròxim al poble

El desplegament de propaganda per enaltir la figura de Xi Jinping davant la important cita del 19è congrés del Partit Comunista no deixa dubtes que Xi pretén ser reconegut com una nova versió de Mao, el gran pare de la pàtria de la República Popular.

Però és una versió millorada, ja que la Xina d’ara és la segona economia mundial, amb un paper important en l’escena internacional, i Xi Jinping es projecta com un líder fort i respectat que fins i tot ha arribat a seduir fora de la Xina per la seva defensa de la globalització i el lliure comerç.

L’aparell de propaganda s’hi ha esmerçat a fons. S’han publicat desenes de llibres que recullen la biografia, els èxits o els pensaments de Xi. El més conegut és Xi Jinping. La gobernación y administración de China, un supervendes amb 6,42 milions d’exemplars venuts. Durant mesos la televisió ha emès documentals i especials que recullen i lloen la vida del president, ressaltant des del seu pensament fins a la seva proximitat i preocupació pel poble.

I com a colofó, una gran exposició que recull els avenços de la Xina en els últims cinc anys, els del mandat de Xi. Sales i sales on la imatge del president domina a les parets mentre es mostren els assoliments del desenvolupament xinès, que inclou la modernització de l’exèrcit, les inversions al món rural, els avenços tecnològics, l’aposta per l’educació i la ciència… Una exposició per estar orgullós de ser xinès i on des de cada racó et mira el líder.

Casat amb una cantant

Quan fa cinc anys Xi Jinping va ser nomenat secretari general del Partit Comunista de la Xina i president del país, la seva dona, Peng Liyuan, una famosa cantant, era molt més popular que ell. En aquest temps Xi Jinping, triat com un home de consens amb una llarga experiència en l’administració, ha esdevingut un líder ferm que no dubta a exercir el poder amb mà dura.

Xi ha aconseguit fabricar-se una imatge de líder fort, a qui no li tremola la mà per eliminar adversaris o canviar polítiques, però alhora ha conreat la imatge d’home accessible, pròxim al poble, amb gustos frugals. S’ha convertit en Xi Dada (Oncle Xi), un sobrenom amb el qual se’l coneix popularment i que reflecteix respecte i veneració.

Xi és alhora el pare respectat que dirigeix la nació, a imatge de Mao, i el líder fort i nacionalista que necessita la Xina per reclamar el seu paper de potència internacional.

El president xinès no ha vacil·lat a l’hora de trencar equilibris dins del partit i centralitzar el poder sota el seu comandament creant i controlant una dotzena d’organismes que han buidat de poder carteres ministerials. Però sobretot ha consolidat el seu poder en una feroç campanya anticorrupció que ha utilitzat per eliminar adversaris, però també per guanyar-se l’aplaudiment del poble. Va prometre actuar contra “tigres i mosques”, és a dir, contra alts càrrecs del partit i contra simples funcionaris, i ho ha complert. La lluita contra la corrupció juga un paper important en el pensament de Xi. Defensa la necessitat de reforçar ideològicament l’ànima del partit per impedir que perdi el poder.

Caràcter forjat en una cova

La vida de Xi Jinping reflecteix la convulsa història del país. Va néixer a Shaanxi el 1953, el seu pare va ser un heroi de la revolució comunista i ell era el que es coneix com un príncep roig. Amb la Revolució Cultural la família va ser depurada i ell, com milions d’adolescents, va ser enviat al camp, a Yan’an, on va viure en una cova com els camperols. Sovint ha reivindicat que aquest període va formar el seu caràcter. Tota una aura de llegenda per al Mao del segle XXI.