Internacional 29/04/2012

Netanyahu haurà d'avançar les eleccions generals a la tardor, segons la premsa israeliana

L'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat s'han convertit en un escull per les demandes dels partits minoritaris

Efe
2 min
Netanyahu i Obama, a la Casa Blanca / AFP

JerusalemEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assumit que haurà d'avançar les eleccions generals a la tardor de 2012, uns sis mesos abans del previst, per evitar que el seu govern no sigui enderrocat per altres partits de la coalició, segons la premsa israeliana .

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fonts polítiques van dir al diari Haaretz que el primer ministre ja ha mantingut diverses trobades amb assessors polítics i enquestadors i que "els seus consellers l'estan pressionant per avançar". "De qualsevol manera que es miri aquest govern no arribarà a final d'any", va declarar per part seva al diari una altra font del Likud. Una altra font d'aquest partit ha assegurat que "Netanyahu no vol acvançar els comicis però tampoc vol convocar les eleccions per un fracàs en l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. La convocatòria, doncs, depèn de que totes les parts es posin d'acord en la data. El pressupost de 2013, que segons la llei israeliana ha de ser aprovat abans del proper 31 de desembre, s'ha convertit en un escull. Els partits minoritaris que formen part de la coalició de govern demamen que es destinin partides als seus votants, cosa que Netanyahu rebutja perquè s'excediria del dèficit previst.

L'altre és la controvertida Llei que eximeix els estudiants de "yeshivot" (seminaris rabínics) del servei militar obligatori, informen tots els mitjans. El Tribunal Suprem va ordenar el febrer al Govern que legisli una nova llei en lloc de la qual expira a l'agost, aquest cop, sense discriminacions. Els homes israelians serveixen 36 mesos en l'exèrcit i les dones 24, obligació de la qual només estan exempts els jueus ultraortodoxos i els joves de la minoria àrab.

Ahir, el ministre d'Afers Estrangers, Avigdor Lieberman, l'ultradretà Israel Beitenu, va advertir al primer ministre que "la data de les eleccions" dependrà de la nova llei, i que el seu partit advoca pel "allistament per a tots". Aquesta postura la rebutgen les dues formacions ultraortodoxes al Govern de Netanyahu i també amenacen amb abandonar-si no són respectades les seves demandes.

Les font de Likud citades avui per diaris locals consideren que l'embolic polític que espera el primer ministre en els pròxims mesos fan impossible que el govern superi ambdues proves, i estimen que els israelians seran convocats a les urnes entre setembre i novembre.

stats