Publicitat
Publicitat

Israel

Enfrontaments entre israelians i palestins en la celebració jueva del Dia de Jerusalem

Deu jueus i quinze palestins detinguts en els enfrontaments entre les dues comunitats a Jerusalem

Uns 30.000 israelians, la majoria joves de la dreta nacionalista, s'han manifestat aquest diumenge a Jerusalem, inclosos els barris palestins ocupats, per celebrar el 45è aniversari de la "reunificació" de la ciutat, en unmarxa que ha acabat amb deu jueus i quinze palestins arrestats.

La marxa ha començat a la part jueva de la ciutat i ha creuat el barri musulmà de la ciutat vella fins al Mur de les Lamentacions, on no hi cabia ni una agulla a última hora de la tarda.

En un ambient de provocació, mostres de poder i fervor nacionalista, alguns participants han passat per la part islàmica entonant càntics dretans, colpejant portes i cadenats d'habitatges i comerços i agitant banderes, mentre un grapat de palestins els observava des dels accessos darrere de les tanques que custodiava la policia.

"Aquesta marxa és un missatge als àrabs que rebaixin les seves expectatives: Ni Jerusalem ni Cisjordània estan obertes a negociació. Punt. Volem la pau, però fins que els àrabs no acceptin això no n'hi haurà", ha declarat a Efe un dels participants , Daniel Ben-Ari, de 17 anys.

Eliezer Cook, enginyer de 34 anys acompanyat de la seva dona i els seus tres fills, apel·lava als textos sagrats per defensar el dret exclusiu jueu a la ciutat: "No crec que els palestins tinguin història aquí abans que nosaltres i a la Bíblia està escrit que Jerusalem és del poble jueu. Hem rebut Jerusalem de Déu ".

Netanyahu ha aprofitat l'efemèride per anunciar la construcció a la ciutat de "llocs bíblics que milloraran i explicaran la connexió" dels jueus "a la Terra de la Bíblia, a Sió". Netanyahu ha dit que si l'Esplanada de les Mesquites, tercer lloc més sagrat de l'Islam, passés a "mans d'altres" seria difícil "evitar una guerra religiosa".

Per part palestina, el seu cap negociador, Saeb Erakat, ha interpretat el pas de la marxa per territori ocupat com una "clara prova que la pau no forma part de l'agenda del Govern israelià". "Aquest comportament reflecteix la mentalitat d'un colonitzador més que la d'un presumpte soci per a la pau (...) Sense Jerusalem Est no hi haurà Estat palestí. Jerusalem és la clau per a la pau", ha subratllat en un comunicat.

Etiquetes

Més continguts de