Internacional 19/10/2012

El partit de Salmond vota 'sí' a pertànyer a l'OTAN en una Escòcia independent

La Constitució d'una Escòcia independitzada descartaria formar part del Trident, el programa d'armes nuclears del Regne Unit

Ara
1 min
Londres i Edimburg acorden els termes del referèndum escocès

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha votat aquest divendres en la segona jornada del seu congrés anual a favor que Escòcia hauria de pertànyer a l'OTAN en cas d'obtenir la independència del Regne Unit. Es tractava d'una votació important per al partit, ja que plantejava un canvi radical de la política que havia mantingut en els últims 30 anys, que rebutjava la pertinença a aquesta organització d'una Escòcia independent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els assistents al congrés han decidit sobre una resolució plantejada pel portaveu de defensa de l'SNP, Angus Robertson, en la qual s'afirmava que una Escòcia independent hauria de seguir a l'OTAN. Segons la cúpula del partit, encapçalada pel líder i ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, era necessari perquè per ells desmarcar-se de l'Aliança Atlàntica perjudicaria la vigilància sobre el mar del Nord, on hi ha el petroli i els recursos naturals que sustentarien la hipotètica nova nació.

L'assumpte és controvertit pels militants, ja que al mateix temps el partit s'oposa a les armes nuclears, cosa que sembla incompatible amb pertànyer a l'OTAN. Tot i així, Salmond ha assegurat que "és perfectament possible" estar en l'organització militar i mantenir l'oposició a les armes nuclears. De fet, el líder de l'SNP ha apostat per una permanència dins l'OTAN, però sense formar part del Trident, el programa de desenvolupament, adquisició i operació d'armes nuclears al Regne Unit.

El líder dels verds escocesos, Patrick Harvie, ja va titllar d'"ofensiva" aquesta proposta, ja que "la idea de formar part d'una aliança nuclear i haver de demanar als altres països que emmagatzemin aquest tipus d'armament no té sentit".

stats