Internacional 16/12/2016

Els països rics han acollit menys del 3% dels refugiats sirians

Oxfam publica un informe que denuncia la passivitat amb què s'està abordant la crisi humanirària i demana a Occident que aculli els sirians que són a Turquia, el Líban, Jordània i l'Iraq

Anna Moyà
2 min
Un grup d’immigrants i refugiats esperant en un centre d’acollida  de l’illa grega de Lesbos.

BarcelonaDels 4,8 milions de ciutadans sirians que es troben refugiats arreu del món, els països rics n'han acollit menys d'un 3%. És una dada que es pot trobar en l'informe que ha presentat Oxfam aquest divendres i que denuncia la passivitat amb què s'està abordant la crisi humanitària provocada per la guerra a Síria.

L'organització demana als estats d'acollida que apostin pel mecanisme del reassentament: traslladar als asilats des dels països que fan frontera amb Síria -Turquia, el Líban, Jordània i l'Iraq- enlloc de reubicar-los entre els països de la UE, perquè els que encara no són a Europa corren el perill de provar d'arribar-hi jugant-se la vida.

Al camp d'Al Zaatari, a Jordània, hi ha prop de 80.000 refugiats sirians

"És la manera més segura de saber que travessen les fronteres d'Europa sans i estalvis", explica a l'ARA Carmen Suárez-Llanos, portaveu d'Oxfam Intermón que ha col·laborat en l'informe i afegeix que "els països rics tenen l'obligació d'acollir i ho fan en molta menor mesura que els països limítrofs, que no tenen les mateixes possibilitats i on les condicions de vida dels refugiats deixen molt a desitjar". En efecte, a Turquia s'hi troben 2,7 milions de refugiats i al Líban, ara mateix, una de cada tres persones que hi viu ha escapat de la guerra de Síria. S'estima que un 10% del total de sirians que són fóra del país es troben en situació de vulnerabilitat -persones grans, infants i nadons, embarassades o persones amb discapacitats-. És el tant per cent mínim de persones que Oxfam demana que acullin els països rics.

Font: Oxfam Intermón

L'informe recull els casos de vuit països que formen part del Tractat de Ginebra, -per protegir les víctimes de la guerra- i fa una comparativa de les dades d'acollida. Entre els països de l'estudi s'hi troba l'estat espanyol.

"A Espanya falta voluntat política i és per això que no s'ha arribat al nombre d'asils compromesos", diu Suárez-Llanos. El govern de Mariano Rajoy havia dit que en dos anys reassentaria 1.400 persones i en nou mesos només han arribat 289 sirians provinents de Turquia i el Líban. La portaveu d'Oxfam va més enllà i explica que aplicant les quotes justes -que tenen en compte l'economia d'un país per determinar a quants refugiats pot donar assistència digna- Espanya podria reassentar 16.000 sirians.

Suárez-Llanos destaca el cas del Canadà, que des de l'inici del conflicte sirià ha rebut un 248% de la població refugiada que és capaç d'acollir.

stats