Internacional 15/01/2015

El Papa considera que la llibertat d'expressió té "límits" i que "no es pot ofendre" la religió

El pontífex s'ha referit a l'atemptat jihadista a la revista 'Charlie Hebdo' i ha dit que no es pot matar "en nom de Déu"

Efe
2 min

El papa Francesc ha afirmat aquest dijous que la llibertat d'expressió té els seus límits i que no es pot provocar ni ofendre la religió, en referència al setmanari satíric 'Charlie Hebdo'.

En declaracions als periodistes a bord de l'avió que l'ha traslladat de Sri Lanka a les Filipines, el pontífex ha dit que tant la llibertat d'expressió com la llibertat religiosa "són drets humans fonamentals" i ha precisat: "Tenim l'obligació de parlar obertament, de tenir aquesta llibertat, però sense ofendre".

Sobre la llibertat religiosa, ha destacat que "cadascú té el dret de practicar la seva religió, però sense ofendre", i ha considerat una "aberració" matar en nom de Déu. "No es pot ofendre, o fer la guerra, o assassinar en nom de la pròpia religió o en nom de Déu", ha afirmat.

El pontífex ha considerat que, encara que ara pugui sorprendre el que està passant en aquest àmbit, en el passat hi va haver guerres en què la religió va exercir un paper determinant. "Nosaltres també hem estat pecadors, però no es pot assassinar en nom de Déu", ha insistit.

"Crec que tots dos són drets humans fonamentals, tant la llibertat religiosa com la llibertat d'expressió", ha afegit el papa Francesc sobre la compatibilitat entre els dos conceptes.

Després, preguntat directament per un periodista francès sobre l'atemptat jihadista a la revista 'Charlie Hebdo', ha dit: "Parlem clar sobre París". "Tenim l'obligació de parlar obertament, de tenir aquesta llibertat, però sense ofendre", ha considerat.

"És veritat que no es pot reaccionar violentament, però si Gasbarri –el Papa ha citat un dels seus col·laboradors, que s'asseia al seu costat a l'avió–, gran amic meu, diu una mala paraula de la meva mare, pot esperar un cop de puny. És normal!", ha afirmat.

"No es pot provocar i no es pot insultar la fe dels altres. No es pot fer mofa de la fe. No es pot", ha reiterat el Papa.

Francesc ha lamentat que hi hagi "molta gent que parla malament d'altres religions o de les religions" i que "converteix en una joguina les religions dels altres".

"Tota religió té dignitat, tota religió que respecta la vida i la persona, i jo no me'n puc burlar. I aquest és un límit", ha explicat el Papa.

stats