Internacional 09/03/2017

París crida LafargeHolcim a reflexionar sobre el seu paper en el mur de Trump

El cap de la diplomàcia francesa demana responsabilitat al gegant dels materials de construcció

Efe
2 min
Jean Marc Ayrault, ministre d'Exteriors francès

BarcelonaEl ministre francès d'Exteriors, Jean-Marc Ayrault, ha demanat al grup francosuís LafargeHolcim que "reflexioni bé" abans d'implicar-se en la construcció del mur entre els Estats Units i Mèxic, després de manifestar la seva oposició als plans del president nord-americà, Donald Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

LafargeHolcim "ha de reflexionar bé" perquè totes les empreses "tenen també una responsabilitat social i mediambiental", ha assenyalat Ayrault en una entrevista a l'emissora France Info.

A més, ha manifestat que el gegant dels materials de construcció ha de pensar en "els seus propis interessos" i en les conseqüències que podria tenir la seva vinculació amb el mur fronterer per a futurs clients.

El cap de la diplomàcia francesa ha reaccionat així a l'anunci de LafargeHolcim que està disposat a vendre ciment per completar el mur amb el qual l'administració de Donald Trump intenta tancar la seva frontera al pas d'immigrants clandestins i que ha generat una forta polèmica amb les autoritats mexicanes.

Ayrault ha dit que "condemna els mètodes de Trump" i que, en les seves converses amb el seu homòleg mexicà, Luis Videgaray, ha pogut percebre el "malestar" que genera en aquest país un projecte avaluat en desenes de milers de milions de dòlars per les empreses que hi participen.

A més, el ministre Ayrault ha recordat que LafargeHolcim ja ha estat qüestionada per la seva gestió d'una planta cimentera que té a pocs quilòmetres d'Alep, a Síria, en particular pels acords que va establir amb grups armats per poder seguir mantenint-la en actiu. D'aquesta forma, LafargeHolcim hauria pogut finançar indirectament l'Estat Islàmic.

Menys immigrants

Segons ha fet públic el govern estatunidenc, el nombre d'immigrants il·legals que creuen la frontera entre Mèxic i els Estats Units s'ha reduït al voltant d'un 40% els mesos de gener i febrer. Han passat de 31.578 a 18.762 durant un període en què les detencions acostumen a augmentar".

Aquest canvi de tendència podria explicar-se per les dures polítiques que Trump ha impulsat des de la seva arribada a la presidència, tal com ha apuntat el cap de seguretat nacional del país, John Kelly. Entre les noves mesures hi ha la construcció d'un mur a la frontera entre Mèxic i els Estats Units i la deportació dels immigrants il·legals.

stats