Internacional 15/07/2015

El Parlament grec debat la proposta del rescat enmig de divisions a Syriza

Els bancs continuaran tancats fins divendres

Efe
2 min

AtenesEl Parlament grec ha començat aquest matí a debatre en comissions el primer paquet de mesures que els socis de l'eurozona han imposat a l'executiu com a condició prèvia per iniciar les negociacions sobre el tercer programa de rescat. El paquet legislatiu es preveu que serà traslladat al ple a partir de primeres hores de la tarda, on s'espera que el debat es prolongui fins entrada la matinada.

Ningú dubta que el projecte tirarà endavant amb una àmplia majoria de vots, encara que és previsible que la coalició de govern hagi de buscar el suport de l'oposició, donades les veus crítiques que ha aixecat l'acord entre diputats de Syriaza.

El projecte de llei el signen el ministre de Finances, Euclides Tsakalotos; el de l'Interior, Nikos Vutsis; el de Treball, Panos Skurletis; el de Justícia, Nikos Paraskevópulos, i el ministre adjunt de Reforma Administrativa, Iorgos Katrúgalos.

El text està dividit en dos articles, dels quals el primer tracta sobre la ratificació del document resultant del Consell Europeu, en el qual s'estableixen les condicions i l'acord marc per iniciar les negociacions.

En el segon s'inclou un seguit de reformes que afecten l'impost de l'IVA, noves mesures tributàries, l'enfortiment del tractament penal de l'evasió fiscal, reformes en les pensions i la Seguretat Social, la garantia de la independència de l'Autoritat d'Estadística Helena i la creació d'una autoritat fiscal prevista en al tractat d'estabilitat.

Concretament, es refereix a la introducció de tres tipus d'IVA, amb una baixada del superreduït del 6,5 al 6% per a medicaments, llibres i teatre; un 13% per a aliments bàsics, hotels, energia i aigua, i un 23% per a la resta, incloent-hi la restauració, a la qual actualment s'aplica un 13%.

D'altra banda, els bancs grecs romandran tancats almenys fins divendres, segons el nou decret publicat avui pel ministeri de Finances, que amplia l'espectre d'operacions que es podran dur a terme en aquelles sucursals que fins ara només estaven obertes per al pagament de pensions i subsidis d'atur.

stats