ELECCIONS MUNICIPALS A RÚSSIA
Internacional 09/09/2019

El partit de Putin perd un terç dels regidors de Moscou

La baixa participació marca uns comicis regionals precedits per protestes i detencions massives

Ara
2 min
Navalny fent el símbol de victòria després d'haver votat als comicis locals de diumenge, a Moscou

BarcelonaL'oficialista Rússia Unida ha perdut un terç dels vots a Moscou, amb l'escrutini de les eleccions locals de diumenge gairebé completat, el que suposa un fort cop per a la imatge del president Vladímir Putin. No obstant la punxada, la formació encara conserva 25 dels 45 escons, és a dir, la majoria a l'assemblea de la capital, així com a Sant Petersburg, entre altres grans ciutats del país. La resta de representants pertanyen a l'oposició, que ha tingut molts problemes per tirar endavant les seves candidatures.

La decepció i l'enuig dels moscovites per la caiguda dels sous i la impopular mesura de l'augment de l'edat mínima per a la jubilació han impulsat les grans protestes que hi ha hagut els mesos previs a les eleccions. Són nombrosos els polítics crítics amb el Kremlin que han tingut vetada la seva participació als comicis, un fet que també explicaria l'escassa participació i la xifra de detinguts en les manifestacions més multitudinàries que es recorden a Rússia des de fa anys, que es compten per milers.

La vintena d'escons de l'oposició es reparteixen de la següent manera: 13 per al Partit Comunista, 3 per als liberals i 3 més per a una formació d'esquerra. Els resultats són, malgrat tot, "fantàstics", en paraules d'Aleksei Navalni, que va ser candidat a alcalde de Moscou en una anterior convocatòria i és un dels dissidents més perseguit i represaliat, amb entrades i sortides de la presó continuades. De fet, aquest activista ha fet del suport a l'oposició una victòria personal perquè d'ell va sorgir la fórmula 'vot intel·ligent', una estratègia per acabar amb el monopoli del partit de Putin donant suport al candidat opositor amb més possibilitats per treure escó, superant les ideologies.

En joc hi havia 45 escons, pels quals van competir 225 candidats de 9 partits en unes eleccions en què la participació va ser del 21,63%, lleugerament superior als comicis del 2014. A les llistes no hi figuraven 57 candidats de l'oposició extraparlamentària, com l'exdiputat de la Duma estatal Dmitri Gudkov, o Ilià Iaixin i Liubov Sobol, tots dos de l'equip de Navalni. Només el liberal Serguei Mitrokhin, del partit Iàbloko, va aconseguir registrar-se després d'acudir als tribunals.

En els comicis, els candidats de Rússia Unida van optar per prescindir de les sigles oficialistes per no veure's perjudicats per la baixada de popularitat del partit i es van presentar com a candidats independents. Andrei Metelski, membre de la Duma des del 2001 i líder de la formació a Moscou, ha quedat fora de l'hemicicle al no sortir escollit.

A la resta del país, la fórmula del 'vot intel·ligent' no ha tingut el mateix resultat, i Rússia Unida ha aconseguit la victòria a totes les assemblees legislatives en joc, així com els llocs de governador, les quadre places vacants de diputats a la Duma estatal.

A Sant Petersburg, Aleksandr Beglov, aliat de Putin, va aconseguir un 64,7% dels vots, amb el 93% de les actes escrutades, en una victòria que va ser més fàcil amb la retirada a última hora del candidat comunista, el seu principal rival a les urnes.

stats