Internacional 22/07/2021

"Era com una pel·lícula de terror": els aiguats inunden un metro a la Xina

Almenys 12 morts a l'interior del metro de Zhengzhou

Steven Lee Myers / The New York Times
4 min
Inundacions a Zhengzhou, Xina.

PequínEl metro de Zhengzhou, una ciutat de cinc milions d'habitants al centre-nord de la Xina, arribava a l'estació just quan l'aigua començava a inundar les vies. Els passatgers es van amuntegar cap a la part del davant del tren mentre l'aigua creixia i submergia els combois del darrere, que encara eren dins del túnel. A mesura que l'aigua els arribava a la cintura, després al pit i finalment al coll, els passatgers trucaven als serveis d’emergències o als seus familiars. Un d'ells fins i tot donava als seus pares les dades per accedir al seu compte bancari. Alguns ploraven, i d'altres es van desmaiar. Al cap de dues hores, es feia difícil respirar l’aire congestionat que quedava als combois.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ding Xiaopei, una presentadora de ràdio, tenia por de trucar als seus fills, de 13 i 4 anys. Què els podia dir? Va publicar un vídeo que creia que podria ser el seu últim missatge. "L'aigua a l'exterior ha arribat a aquesta alçada -hi deia, assenyalant el nivell del pit-, i el meu telèfon mòbil aviat es quedarà sense bateria". "Sisplau, salveu-nos!", va escriure. La forta inundació que va negar dimarts la línia 5 del metro de Zhengzhou, la capital de Henan, s'afegeix als últims esdeveniments climàtics extrems que han tingut lloc aquest estiu, des de la calor abrasadora al nord-oest del Pacífic fins als incendis forestals a Sibèria o les inundacions a Alemanya i Bèlgica. Tot i que les inundacions són freqüents a la Xina, els investigadors han atribuït tots aquests esdeveniments al canvi climàtic.

A l'interior del metro de Zhengzhou hi han mort almenys 12 persones, amb un balanç total fins ara de 33 víctimes mortals, 8 desapareguts i escenes de destrucció que indiquen que el nombre final de morts pot ser molt més elevat. A la xarxa de metro, construïda el 2013 i que ara té set línies i 148 estacions, les aigües van trencar un mur de contenció prop d’una entrada a la línia 5, que travessa el centre de la ciutat. S'han inundat les estacions de Shakou Road i Haitan Temple, i s'han hagut d'evacuar 500 persones. En un dels vídeos difosos pels passatgers, l'aigua sortia per les finestres del vagó de metro. Altres fotografies i vídeos –alguns aparentment retirats pels censors– van mostrar diversos cossos sense vida en una plataforma de metro a la parada de la carretera de Shakou. "És com una pel·lícula de terror", deia un home que anava en un vagó de metro.

Les fotografies aèries mostraven desenes de cotxes a Zhengzhou quasi submergits, i es desconeixia el destí dels seus conductors i passatgers. Els vídeos que circulaven per la xarxa mostraven cotxes i fins i tot persones arrossegades per torrents. Mentre la pluja encara queia, prop de 10.000 persones estaven atrapades a bord de trens de passatgers a tota la província de Henan, sense poder moure’s perquè l’aigua cobria les vies, va informar la revista de notícies Caixin.

Davant la gravetat del desastre, el líder de la Xina, Xi Jinping, ha ordenat prioritzar la seguretat de les persones, segons informa Xinhua, l'agència estatal de notícies, que parla de "baixes i fortes destrosses". Xi ha qualificat les inundacions de "molt greus" i ha advertit que algunes preses havien estat danyades i que els rius superaven els nivells d'alerta. El president xinès ha ordenat mobilitzar l'exèrcit per ajudar en les tasques de rescat i per apuntalar la presa de Yihetan, a prop de la ciutat de Luoyang, uns 120 quilòmetres al nord de Zhengzhou, després que s'hi obrís una escletxa de 20 metres.

La pluja ha estat la més intensa mai registrada a la ciutat, segons la cadena de televisió estatal xinesa, CCTV. En un sol dia, la regió ha registrat un volum de pluja gairebé equivalent a la seva mitjana anual. Més de 140.000 persones han hagut de ser evacuades. L'aiguat ha inundat carreteres i ferrocarrils i ha obligat a tancar l'aeroport. Un tren de passatgers que transportava 735 persones s'ha hagut d'aturar a prop de Zhengzhou durant més de 40 hores i s'ha quedat sense menjar i aigua. A tota la província, més d'un milió de persones s'han vist afectades per les inundacions, segons informen les autoritats, tot i que asseguren que només hi havia 7 desapareguts dimecres al vespre.

Les fotografies aèries mostren desenes de cotxes gairebé coberts per aigües fangoses. L'hospital universitari de Zhengzhou també s'ha inundat i s'ha quedat sense electricitat. També s'han produït inundacions en algunes ciutats properes a Zhengzhou, on la gent ha demanat ajuda a través de WeChat i Weibo, dues de les xarxes socials més grans del país. A Gongyi -a uns 65 quilòmetres a l'oest de Zhengzhou-, almenys 20.000 persones han estat desplaçades per uns aiguats que van inundar desenes de cases i van arrasar les carreteres, segons els informes.

Inundacions a Zhengzhou, Xina.

Inundacions recurrents

Les inundacions són habituals a la Xina i el règim del Partit Comunista ha pres mesures per intentar regular els rius del país, una tasca cada cop més difícil. L’estiu passat la Xina va lluitar durant setmanes amb les inundacions al llarg del riu Iangtsé, que van deixar centenars de morts i milions de desplaçats. Les pluges d’aquella època van omplir la presa de les Tres Gorges per sobre del seu nivell més alt des que es va obrir el 2003.

El govern sovint intenta controlar la informació sobre desastres. Limita la cobertura de notícies i censura els blogs i les xarxes socials, sobretot quan expressen la insatisfacció de la gent amb els esforços de prevenció i rescat. En aquest clima de censura alguns ciutadans es pregunten si mitjans de comunicació oficials de Zhengzhou i la província de Henan han minimitzat el desastre del metro.

Quan es produeixen tragèdies, els mitjans informatius estatals del país sovint se centren en els esforços dels treballadors de rescat, inclosos els militars, mentre minimitzen les causes i els seus danys. Un professor de periodisme, Zhan Jiang, ha criticat a la xarxa social Weibo el fet que una cadena de televisió de la província de Henan continués fent la seva programació habitual en lloc de proporcionar informació de seguretat pública.

© Copyright The New York Times

stats