Internacional 19/12/2021

Les pistoles fetes a casa, la nova epidèmia dels Estats Units

No es poden rastrejar, es munten a partir de peces i les poden demanar bandes, delinqüents i menors

Glenn Thrush (The New York Times)
3 min
Dues noies ploren en la vigília de record per les víctimes del tiroteig en un institut de Parkland, a Florida.

Chula Vista (Califòrnia)Els pares d'en Max Mendoza es van desvetllar quan clarejava amb el soroll d'un tret, i van sortir corrent de la seva habitació per trobar el seu fill de 12 anys recolzat al sofà, amb uns ulls de dolor ben oberts; terror i sorpresa. "És real, és real", xiuxiuejava en Max, agafant-se el pit, en xoc pel fet que una arma d'aspecte barat, que semblava de joguina, pogués acabar amb la seva vida en un instant. I ho va fer. Investigadors d'aquesta ciutat al sud de San Diego encara intenten treure l'aigua clara de què va passar exactament aquell dissabte de juliol al matí. El que està clar és el tipus d'arma que va matar en Max: una pistola fantasma.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les pistoles fantasma són armes de foc impossibles de rastrejar perquè no tenen número de sèrie, ja que han estat construïdes a base de parts comprades a internet. S'estan convertint en una arma letal de fàcil accés per a aquells qui tenen prohibit comprar-ne o tenir-ne en propietat arreu del país. El crim clandestí fa anys que depèn d'armes robades amb números de sèrie falsos, però les pistoles fantasma representen un avenç en l'era digital, i són especialment freqüents en estats amb lleis estrictes sobre les armes.

En cap estat això és tan cert com a Califòrnia, on la proliferació ha arribat a proporcions epidèmiques, segons la policia local i federal de Los Angeles, Oakland, San Diego i San Francisco. Tenint en compte els últims 18 mesos, les pistoles fantasma representen entre un 25 i un 50% de les armes de foc recuperades en escenes de crims. L'àmplia majoria dels sospitosos enxampats amb una arma tenien prohibit tenir-ne legalment.

"Farà 30 anys que soc policia i mai he vist res com això", diu Paul Philips, de la policia de San Diego, que aquest any ha organitzat la primera unitat dedicada a armes fabricades a casa. A principis d'octubre, explica, el departament havia requisat unes 400 pistoles fantasma, gairebé el doble del total de l'any 2020. Les forces de seguretat no estan del tot segures de per què el seu ús s'ha disparat. Creuen que es tracta d'un factor de novetat.

Les pistoles fantasma, i el nínxol d'indústria que les produeix, han aflorat per un buit legal: les parts utilitzades per construir "pistoles construïdes de forma privada" són classificades com a components, no com a pistoles, això vol dir que els compradors online no necessiten passar per cap revisió d'antecedents ni registre d'armes. Per aquest motiu són imants per als qui tenen prohibida la possessió d'armes, inclosos exconvictes, abusadors domèstics amb ordres d'allunyament, els qui pateixen alguna malaltia mental i els menors, com ara el jove que hauria portat la seva arma a en Max Mendoza.

Noves lleis en camí

Tancar aquest buit és l'objectiu de les noves regulacions de l'administració de Joe Biden, la proposta més destacada del seu pla per combatre la violència amb armes, anunciat després d'un seguit de tirotejos massius. Les normes tractaran principalment les pistoles fantasma com a armes de foc tradicionals, és a dir, caldrà que les parts tinguin número de sèrie, s'imposarà la revisió d'antecedents i caldrà que les comandes online es recullin en un punt amb llicència oficial per vendre armes.

La policia de Califòrnia creu que les lleis poden fer molt per tal que les pistoles no arribin a mans de criminals o menors. "Definitivament, aturarà alguns dels problemes més obvis", diu Mike Feuer, membre de l'Assemblea Estatal de Califòrnia.

Mentre que les regles crearien un conjunt de bloquejos legals, veus oficials diuen que el mercat extralegal s'adaptarà i prosperarà. Hi ha un gran nombre de peces en circulació, suficients per subministrar als distribuïdors que venen armes preassemblades, a través de les xarxes socials, durant anys. Al mateix temps, l'augment d'impressores 3D disponibles, que poden crear els components de plàstic o metall d'una arma, ha obert una nova forma il·legal d'adquirir armes per a bandes i traficants de drogues que si no fos així les haurien de robar.

L'epidèmia de les pistoles fantasma ha afectat de forma desproporcionada els joves, com a víctimes i com a adquiridors. Fa dos anys, un estudiant de 16 anys va entrar al seu institut, Saugus High School, al nord de Los Angeles, i va matar dos companys amb una arma fabricada per ell mateix. Un cas que va posar el problema a l'agenda nacional.

Un 80% pistola

El debat que ja fa dècades que dura sobre el control d'armes a Washington gira entorn de la regulació de les armes tradicionals. Però les pistoles fantasma presenten una pregunta més elemental: què fa que una pistola sigui una pistola?

Segons la llei federal, qualsevol arma considerada un 80% acabada és funcional i, per tant, està subjecta a les mateixes regulacions que una arma completament construïda. Si és menys del 80% no està subjecta a la llei. Tot i això, un usuari amateur amb una mica d'experiència pot modificar mínimament el necessari per fer funcionar una arma sense acabar.

Copyright by The New York Times

stats