Internacional 14/03/2019

Polèmica per unes declaracions de Tajani en què diu que Mussolini va fer "coses positives"

El president del Parlament Europeu s'ha disculpat més tard davant les peticions de dimissió

Ara
2 min
Antonio Tajani

BarcelonaLes declaracions del president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, en què defensava que el dictador italià Benito Mussolini "va fer coses positives" han generat polèmica. "Abans de declarar la guerra seguint Hitler i aplicar lleis racistes" va fer "coses positives", com "construir infraestructures" o "reclamar" territoris per a Itàlia, va dir aquest dimecres en una entrevista al mitjà italià Radio 24. Tot seguit va assegurar que "no ha sigut mai un feixista", però que "sent honest, Mussolini va construir carreteres, ponts, edificis i centres esportius i va reclamar moltes parts" d'Itàlia. "Des del punt de vista dels fets concrets, no es pot dir que no aconseguís res", va afegir.

Al migdia Tajani s'ha disculpat amb un comunicat: "Com a antifeixista convençut demano perdó a tots aquells que s'han pogut ofendre pel que vaig dir, que en cap cas pretén justificar o minimitzar un règim totalitari i antidemocràtic", assegura. En el comunicat, fet públic arran de les peticions de rectificació -en alguns casos també de dimissió- de grups parlamentaris com els Verds, els socialistes i l'Esquerra Unitària, Tajani lamenta "profundament" que "alguns puguin sentir que triaria ser indulgent respecte al feixisme".

"Sempre he destacat que Mussolini i el feixisme van ser el capítol més fosc de la història del segle passat, sense cap distinció", continua el text. Per acabar, conclou assenyalant que "Europa es va construir sobre la derrota del feixisme i és el baluard més fort contra qualsevol forma de totalitarisme". Les declaracions de Tajani va defensar dimecres que el dictador Benito Mussolini "abans de declarar la guerra seguint a Hitler i d'aplicar lleis racistes" va fer "coses positives" com "construir

Així, preguntat sobre si s'hauria de salvar alguna cosa del feixisme, Tajani va respondre: "Certament sí, no va ser un defensor de la democràcia, però va fer algunes coses i sempre hem de dir la veritat". En aquest sentit, defensa a l'entrevista que "quan algú fa un judici històric ha de ser objectiu". Tanmateix, Tajani afirma que les lleis racials van ser "un disbarat" i que la declaració de guerra "va ser un suïcidi". "Això són coses inacceptables", conclou.

Tajani ha denunciat la manipulació de les seves declaracions a través d'un tuit, en què assegura que sempre ha sigut "un antifeixista convençut".

Entre les veus crítiques, hi ha la de l'exconseller Toni Comín, que considera que la presidència del Parlament Europeu hauria d’estar vetada a persones amb idees com les seves.

stats