França

Polèmica a França: una secretària d'estat, protagonista de la portada de 'Playboy'

La primera ministra critica l'aparició a la revista de Marlène Schiappa, titular d'Economia social

3 min
Marlene Schiappa, en una imatge d'arxiu.

ParísEn l'onzena jornada de vaga general a França, la secretària d'estat francesa d'Economia social, Marlène Schiappa, protagonitza la portada de Playboy. La notícia ha aixecat molta polseguera al país, no només pel fet que un membre del govern es presti a sortir a una revista eròtica, sinó també perquè la revista amb les seves fotos s'ha publicat aquest dijous, en plena crisi social i política per la reforma de les pensions. "No és adequat, sobretot en aquests moments", li hauria dit la primera ministra, Élisabeth Borne, a Schiappa en una trucada telefònica després de filtrar-se a principis de setmana que Playboy publicaria una entrevista acompanyada de fotografies de la secretària d'estat. Borne no estava al corrent de què Schiappa sortiria a la portada de Playboy i se'n va assabentar quan la notícia es va filtrar a la premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Marlène Schiappa, feminista i escriptora de novel·les eròtiques, no sembla haver-li afectat les crítiques que ha rebut. La secretària d'estat ha respost als seus detractors que a França "les dones són lliures" i sosté que l'entrevista serveix per enviar un missatge polític adreçat als homes. Defensa que a l'entrevista parla sobretot dels drets de les dones i d'igualtat i és adequat fer-ho precisament en una publicació en què l'audiència és majoritàriament masculina. "Defensar el dret de les dones a disposar del seu cos ha de ser sempre i a tot arreu", ha destacat la macronista.

A Playboy, Schiappa no sort nua ni mostra cap part íntima. A diferència de la portada falsa que van publicar diferents mitjans de comunicació en què es veia suposadament la política amb un escot molt pronunciat -era un fotomuntatge-, les fotografies reals mostren la secretària d'estat amb vestits de festa, sense motrar res. No hi ha cap imatge eròtica com les que surten sovint a la publicació. A la portada, la secretària d'estat va amb un vestit blanc, amb una espatlla a l'aire i una mà posada sota un pit.

Crítiques del govern i de l'oposició

Vestida o no, a una part del govern d'Emmanuel Macron no ha agradat que la secretària d'estat surti a la revista. El portaveu del govern, Olivier Véran, ha intentat aquesta setmana no criticar directament Schiappa, però ha volgut deixar clar que l'executiu està centrat a resoldre la crisi. "No vull que ningú pensi que això [el reportatge a Playboy)] contradiu el fet que el conjunt del govern està mobilitzat per millorar el dia a dia dels francesos", va subratllar Véran aquest dimarts. La notícia també ha creat malestar entre alguns dirigents del partit de Macron, Renaixement, però les crítiques han vingut sobretot del sector masculí. Diputades de la formació han donat suport a la secretària d'estat.

La crítica més dura l'ha llançat l'actual secretària d'estat d'estat d'Igualtat, Isabelle Rome. "Playboy mai serà el nostre aliat", li ha etzibat a Schiappa en una entrevista a Le Figaro. "Per què escollir Playboy per fer avançar els drets de les dones quan és una revista que condensa tots els estereotips sexistes?", es pregunta Rome, que acusa la revista de fomentar la cultura de la "dona-objecte".

Autora de llibres eròtics

Marlène Schiappa, de 40 anys, és una de les membres del govern francès amb un perfil més mediàtic, habitual de les revistes del cor com Gala o Paris Match. Aquesta última publicava, fa un mes, una entrevista amb la secretària d'estat per parlar del seu divorci i, dies després, un reportatge de la política macronista amb la seva nova parella, amb fotografies d'un viatge a Nova York. Schiappa, que va ser durant tres anys secretària d'estat d'Igualtat, és autora d'una trentena de llibres, algunes de caràcter eròtic, que va publicar amb el pseudònim de Marie Minelli.

stats