FRANÇA
Internacional 08/10/2019

L’assassí de París tenia en un USB dades personals de desenes de policies

També disposava de vídeos de decapitacions de l’Estat Islàmic

Ara
3 min
L’assassí de París tenia en un USB dades personals de desenes de policies

BarcelonaEl policia que va matar quatre agents amb un ganivet a la Prefectura de la Policia de París dijous passat tenia guardats en un USB vídeos de decapitacions de l’Estat Islàmic, i els noms i les dades personals de desenes dels seus companys, segons fonts policials citades per diversos mitjans de comunicació francesos. L’USB va ser trobat per les forces de seguretat quan van escorcollar la casa de l’assassí a la localitat de Gonesse, situada a uns vint quilòmetres de París.

Cerimònia d’homenatge

Ahir el president francès, Emmanuel Macron, va retre homenatge a les quatre víctimes de l’atac amb una cerimònia al pati de la mateixa prefectura on va tenir lloc l’assalt, a la qual van assistir els expresidents francesos François Hollande i Nicolas Sarkozy, bona part dels membres del govern i els líders dels principals partits polítics. Macron va fer una crida a construir “una societat de la vigilància” contra el terrorisme jihadista. “La vigilància no vol dir sospita”, va puntualitzar, però va demanar que tot el país s’impliqui a detectar a la feina, les escoles, els centres religiosos o a qualsevol altre lloc els signes que posin en evidència que algú “s’ha allunyat dels valors de la República”.

L’autor de l’atac, Mickaël Harpon, de 45 anys, nascut a l’illa francesa de Martinica, treballava com a informàtic de la direcció d’intel·ligència de la Prefectura de Policia de París des del 2003. S’havia convertit a l’islam fa deu anys i havia presentat signes de radicalització, però ningú ho va fer constar al seu expedient. Tot al contrari: estava molt ben considerat. El juliol del 2015, però, havia justificat davant d’un col·lega l’atemptat jihadista perpetrat el gener d’aquell any contra la revista satírica Charlie Hebdo. Des del 2015, una vintena de persones han estat excloses de la policia francesa per sospites de radicalització, però no va ser el cas de Harpon. Dijous passat, després d’haver matat amb un ganivet quatre agents, va ser abatut per un policia en pràctiques.

No se sap què pretenia fer l’assassí amb les dades personals dels seus companys, ni tampoc si les va compartir amb algú altre. I això és el que precisament preocupa els sindicats de la policia. El secretari general d’UNSA Police, Philippe Capon, ha reclamat que el ministeri de l’Interior els informi de forma “urgent” sobre el tipus de dades a les quals va tenir accés l’agressor.

Així mateix, el president de la delegació parlamentària que s’encarrega dels serveis secrets francesos, el senador Christian Cambon, va afirmar ahir que espera que li facilitin detalls sobre les dades que l’assassí va recopilar i sobre què en va fer tan aviat com sigui possible. Ahir el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, va reconèixer els quatre policies morts amb la Legió d’Honor -la més alta condecoració oficial a França- a títol pòstum.

Possible atac a Alemanya

D’altra banda, la fiscalia de Frankfurt està investigant si es podria tractar també d’un atac terrorista un incident que va tenir lloc dilluns a la nit a la localitat alemanya de Limburg, a l’estat de Hessen, on un home va robar un camió i va envestir amb el vehicle vuit cotxes que estaven aturats en un semàfor. Fins a nou persones van quedar ferides. “Continuem sense comptar amb conclusions definitives que ens permetin saber si va ser o no un atac islamista”, va afirmar ahir el portaveu de la Fiscalia de Frankfurt, Alexander Badle.

L’home que va robar el camió és d’origen sirià, té 32 anys i va ser detingut després de l’incident. De moment, està acusat d’intent d’assassinat, lesions físiques greus i conducció temerària. Anteriorment, però, ja havia estat fitxat per la policia per lesions físiques greus, possessió de drogues i robatori en establiments, però no pas per extremista, segons informava ahir el setmanari Der Spiegel. Ahir la policia va escorcollar casa seva, i va requisar diversos telèfons mòbils i USB per emmagatzemar dades informàtiques. El causant de l’incident va robar el camió aprofitant que el conductor s’havia aturat en un semàfor en vermell. Segons va explicar el mateix conductor, l’individu va obrir la porta de la cabina del vehicle i el va arrossegar cap a fora sense dir res.

stats