Nigèria, un any sense cap cas de pòlio

L'OMS confia que a l'agost podrà declarar l'Àfrica lliure d'aquest virus i fer possible l'eradicació

Nigèria marca avui el seu primer any sense un sol cas de poliomielitis, i aconsegueix així una fita que molts experts havien gairebé donat per impossible a causa de les dificultats per accedir a àrees del nord per vacunar els nens. Això vol dir que el país podria quedar fora de la llista de països on aquesta malaltia és endèmica, un cop que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) confirmi que no hi ha nous afectats.

L' últim cas de pòlio detectat a Nigèria és de fa tot just un any, del 24 de juliol del 2014, i és el període més llarg en què no s'han registrat més positius. Però totes les mirades estan posades ara a Somàlia, on el darrer infectat es va diagnosticar l'11 d'agost del 2014. Els investigadors i l'OMS confien que el mes vinent tot el continent africà quedarà lliure de la pòlio.

Aquest és un gran pas per aconseguir que la pòlio sigui la segona malaltia infecciosa humana eradicada, després de la verola. "És un èxit extraordinari. Realment mostra el valor del govern de prendre el lideratge i la propietat del programa", ha dit Carol Pandak, el director del programa de la poliomielitis de Rotary International.

Nigèria havia lluitat per contenir la poliomielitis però els grups radicals que controlen alguns estats del nord van imposar la prohibició de dispensar vacunes, a mitjans del 2003, al·legant que estaven contaminades per les potències occidentals per difondre l'esterilitat i el VIH entre els musulmans.

Però Oyewale Tomori, president del Comitè Nigerià d'Experts sobre l'Eradicació de la Pòlio, explica que el govern d'Abuja ha lluitat per no aturar les campanyes de vacunació i ha establert per a aquest efecte centres d'operacions d'emergència per arribar als nens en zones abans inaccessibles. En aquest sentit, ha estat vital la implicació dels líders tradicionals i religiosos, i les campanyes d'immunització en els supervivents de la poliomielitis i l'ús de milers de treballadors voluntaris per mantenir el virus a ratlla. "Estem en el bon camí", afirma Tomori. "És un moment de gran felicitat, però no volem celebrar abans d'hora."

L'OMS va proposar-se el 1988 eradicar la poliomielitis a través de la reducció de més del 99% en els casos de poliomielitis a tot el món. En aquell temps la malaltia era endèmica a 125 països i causava paràlisi a gairebé 1.000 nens al dia. Per contra, aquest 2015 només hi ha hagut 33 casos nous a tot el món (28 d'ells al Pakistan i la resta a l'Afganistan). Precisament, la pressió dels talibans i de radicals islamistes en aquests dos països boicotejant les campanyes de vacunació són ara per ara el gran obstacle per parlar de la pòlio en passat.

Més continguts de