Internacional 19/03/2015

Desolació entre els veïns del matrimoni de Barcelona assassinat a Tunis

"Marxaven a celebrar els 50 anys de casats, la família els havia regalat el viatge, qui els havia de dir que ja no tornarien", lamenta la Roser, que els coneixia des de fa 45 anys

Auri Garcia Morera
2 min
Una càmera de televisió, gravant les bústies al portal de l'edifici. / PERE VIRGILI

Barcelona"No porteu càmeres, oi?", pregunta la Roser, de 70 anys, abans d'atendre les preguntes de l'ARA al replà de casa seva, on ha estat una bona estona parlant amb la veïna del costat. Des de primera hora del matí hi ha diverses unitats mòbils de televisió aparcades a la cantonada i moltes càmeres que fan guàrdia a la porta, però la majoria de veïns tenen poques ganes que els gravin.

Sense micròfons, la Roser no té inconvenient a l'hora d'explicar que ella i el matrimoni assassinat en l'atemptat d'aquest dimecres a Tunis eren "amics de tota la vida". S'esforça a ressaltar, amb la veu entretallada: "No veïns, amics". Tenien una edat molt similar i havien viscut a la mateixa escala des de fa 45 anys. "Quan jo vaig venir, ells ja hi eren, o sigui que és de tota la vida", detalla.

Quan comença a parlar de la tragèdia, no pot evitar emocionar-se. "Me n'he assabentat aquest matí i la veritat és que estic desfeta", diu la Roser entre llàgrimes de desolació. "Marxaven a celebrar els 50 anys de casats, la família els havia regalat el viatge, qui els havia de dir que ja no tornarien", lamenta abans d'acomiadar-se per tornar a entrar a casa seva.

Un altre veí de l'escala, el Lázaro, explica que s'ha assabentat de la notícia quan ha vist els periodistes a la porta. "La veritat és que m'he quedat fred i nerviós", diu amb la cara desencaixada. Ell hi tenia menys relació i no sabia que eren de viatge, però també es mostra afectat: "Em sap greu perquè són coneguts. Porto aquí des de l'any 1980, i eren amables i bones persones".

Els comerciants, prudents

Als comerços del voltant, els treballadors prefereixen no parlar gaire. El cambrer del bar que hi ha a l'edifici del costat, que demana que no es publiqui el seu nom, es queixa que li han estat preguntant el mateix tot el matí. "No sabem res, no els coneixíem", explica, i afegeix que entre els seus clients i fins i tot entre els veïns de l'escala la majoria de gent encara no se n'ha assabentat.

A la perruqueria que hi ha a l'altre costat, l'encarregat confirma que "molta gent encara ni ho sap". També sense donar el seu nom, critica que alguns canals de televisió han estat molt insistents fins i tot després d'haver-los dit que no volia que el gravessin. "Ho estem explicant als clients, i n'hi ha que se sorprenen perquè sí que els coneixien, però no puc explicar gaire cosa més", sentencia.

stats