Internacional 09/03/2014

L'FBI ajudarà en la investigació de l'avió de Malaysian Airlines desaparegut

El govern de Malàisia no descarta cap possibilitat encara perquè se sospita de quatre passatgers, dos dels quals viatjaven amb un passaport robat, i perquè el pilot va canviar la trajectòria just abans de desaparèixer

Efe
3 min
Dos soldats del Vietnam durant la recerca de l'avió desaparegut / EFE

Kuala LumpurL'FBI enviarà agents a Malàisia per ajudar en la investigació de la desaparició del vol de Malaysia Airlines sobre aigües del golf de Tailàndia, segons ha informat una font oficial nord-americà a la CNN.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats de Malàisia investiguen un possible atac terrorista contra l'avió de Malaysia Airlines, que va desaparèixer ahir en aigües del golf de Tailàndia amb 239 persones a bord, ha informat el ministre de Transports, Hishammuddin Hussein.

Els serveis de seguretat estan investigant la llista de passatgers del vol MH370 després de saber que n'hi havia almenys dos que viatjaven amb passaports falsos i que hi ha sospites sobre la identitat d'almenys dos.

"Estem investigant la llista sencera de passatgers, no només aquests quatre passatgers", ha dit Hishammuddin en una roda de premsa a l'aeroport de Kuala Lumpur recollida pel portal".

"Alhora, el nostre servei d'intel·ligència ha estat activat i, per descomptat, les unitats antiterroristes de tots els països rellevants han estat informades", ha afegit el ministre.

L'italià Luigi Marald i l'austríac Christian Kozel apareixen a la llista de 227 passatgers que viatjaven de Kuala Lumpur a Pequín dissabte, però cap dels dos es trobava a Malàisia aquest dia.

A Marald li van robar el passaport fa un any a Tailàndia, on passa aquests dies, i Kozel es troba a Àustria i, com al primer, li van sostreure el passaport a Tailàndia dos anys abans, segons han comprovat les autoritats.

Cooperació internacional

Els Estats Units han enviat un equip d'experts del Consell Nacional de Seguretat en el Transport acompanyats d'assessors tècnics de Boeing, la companyia fabricant de l'avió, i de l'Administració Federal d'Aviació nord-americana (FDA) per ajudar en les tasques d'investigació sobre els fets amb l'aparell.

Al principi es va informar de l'enviament d'investigadors de l'FBI, però fonts d'aquest departament han assenyalat a la cadena CNN que tan sols han ofert la cooperació en cas que el govern de Malàisia ho sol·liciti.

Els passaports robats, més el fet que l'avió va desaparèixer en una zona sense problemes meteorològics, han alimentat les especulacions sobre un possible atac terrorista.

A més, el director de l'Administració de l'Aviació Civil del Vietnam, Lai Xuan Thanh, ha qualificat d'"estrany" que l'equip electrònic de l'avió de Malaysia Airlines no hagués enviat automàticament senyals per satèl·lit.

Les autoritats de Malàisia han anunciat avui que els equips de rescat han ampliat la zona de recerca en aigües del golf de Tailàndia després d'apuntar que l'avió de Malaysia Airlines va poder girar cua abans de desaparèixer.

Hishammuddin ha confirmat la presència de taques d'oli al mar entre Malàisia i el Vietnam però ha subratllat que, de moment, no s'han trobat restes de l'avió.

Taques d'oli

Un avió del Vietnam va veure dissabte a la tarda dues taques d'oli al sud de Tho Chu –on la marina vietnamita va localitzar unes hores abans al lloc del possible accident– que s'assemblaven al residu que deixaria el carburant de la nau desapareguda.

Les autoritats de Malàisia investiguen un possible atac terrorista contra l'avió després de saber que almenys dos passatgers viatjaven amb passaports falsos i hi ha sospites sobre la identitat d'almenys dos.

"No ens precipitem a treure conclusions i a fer especulacions. Estem mirant totes les possibilitats però el principal objectiu ara és trobar l'MH370", ha insistit Hishammuddin.

En les tasques de recerca i rescat participen 22 avions i 40 embarcacions de Malàisia, el Vietnam, Singapur i Indonèsia.

stats