"Repressió a Catalunya": la premsa internacional es fa ressò de l'operació policial contra l'1-O

"Madrid ha de recórrer a arguments i no a la força per evitar un trencament", opina el 'Times'

Els mitjans de comunicació internacionals s'han fet ressò durant tota la jornada dels esdeveniments que han tingut lloc aquest dimecres a Catalunya: primer de les detencions i l'escorcoll de les oficines del govern de la Generalitat i, després, de la gran mobilització de protesta ciutadana contra la macrooperació de la Guàrdia Civil contra al referèndum. Catalunya ha ocupat les portades digitals de tots els grans mitjans estrangers, i alguns fins i tot han publicat articles d'opinió sobre aquest tema.

BBC

"Referèndum a Catalunya: El president d'Espanya crida a aturar l'escalada de tensió"

La cadena pública britànica ha informat que "milers de catalans han sortit als carrers" i que el president de la Generalitat ha lamentat que Madrid hagi usurpat el poder al govern català. "El president espanyol, Mariano Rajoy, afirma que l'Estat ha sigut forçat a actuar", també diu la cadena del Regne Unit.

The Times

"Repressió a Catalunya"

El diari britànic publica un article d'opinió en què afirma que "Madrid ha d'utilitzar arguments i no la força per evitar un trencament nacional". Així mateix assegura que Espanya "viu la pitjor crisi constitucional des de la fi de la dictadura de Francisco Franco". "Rajoy està alimentant la crisi en lloc de sufocar-la", subratlla.

En una altra publicació, 'The Times' parla de les protestes massives al carrer contra les accions del govern espanyol per aturar el referèndum català i fa un seguiment exhaustiu del desenvolupament dels fets a Catalunya. 

CNN

"El president català ataca Madrid per les batudes 'il·legals' contra el referèndum"

La cadena nord-americana ha informat que Carles Puigdemont ha declarat que "Catalunya ha sigut el blanc d'una agressió coordinada pel ministeri espanyol d'Interior". "Les llibertats han sigut suspeses i reprimides", són paraules de Puigdemont, que la CNN ha publicat aquest dimecres.

The Washington Post

"El vot secessionista troba suport a Madrid"

El rotatiu nord-americà informa que centenars de persones s'han concentrat a la Puerta del Sol, a Madrid, per donar suport als milers de manifestants que han protestat a "Barcelona i altres ciutats catalanes" després de les batudes i les detencions que s'han dut a terme a Catalunya en el marc de la macrooperació de la Guàrdia Civil contra el referèndum.

'Washington Post' també publica un article d'anàlisi sobre els moviments independentistes a Catalunya i al Kurdistan iraquià i subratlla que es troben "en un punt sense retorn". Repassa el seu recorregut i apunta que la situació ha esdevingut "alarmant" en els dos casos.

The Guardian

"Crisi d'Espanya: 'Atureu aquest radicalisme i desobediència', diu el president espanyol als líders catalans"

El diari britànic 'The Guardian' informa que el president de la Generalitat ha dit que els escorcolls han sigut un "assalt policial coordinat", que demostren que "Madrid ha suspès 'de facto' l'autogovern i ha aplicat un estat d'emergència a Catalunya".

The New York Times

"A mesura que el referèndum d'independència s'apropa, Madrid augmenta la tensió"

El diari nord-americà subratlla que "centenars de catalans que donen suport a la independència han sortit al carrer per protestar" per les detencions dutes a terme per la Guàrdia Civil. Així mateix, el rotatiu destaca que Jordi Sànchez, el president de l'ANC, ha fet una crida als catalans a "resistir pacíficament", però també a "sortir i defensar les seves institucions". 

Financial Times

"La policia espanyola escorcolla les oficines centrals del govern català"

El diari britànic defineix la situació actual com "la pitjor crisi política de la història moderna d'Espanya" i es fa ressò de les següents declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Condemnem i rebutgem l'actitud totalitària de l'estat espanyol".

Le Monde

"Entre Madrid i Barcelona, la situació es tensa bruscament abans del referèndum"

El rotatiu francès informa que "milers de catalans han sortit al carrer" amb crits de "Fora les forces d'ocupació" i "Votarem". Així mateix, el diari destaca que els manifestants han cantant l'himne català i cançons com 'L'estaca'.

Libération

"Catalunya: milers de manifestants a Barcelona després de l'arrest d'independentistes"

Aquest diari d'esquerres francès parla d'una "macrooperació sense precedents des del final del franquisme" i destaca que no ha calgut esperar fins al referèndum de l'1 d'octubre perquè la situació "s'escalfi greument entre el govern central i les autoritats separatistes de Catalunya".

En una entrevista a 'Libération', Jean-Pierre Massias, professor de dret públic, explica que "l'estratègia de Madrid és políticament destructiva" i sosté que "Rajoy hauria d'oferir més autonomia a la regió". 

Le Courrier

"El cop de força de Madrid"

El suís 'Le Courrier' especifica que "Madrid utilitza grans mitjans per impedir el referèndum d'autodeterminació a Catalunya" i es fa ressò de les detencions de la Guàrdia Civil, la confiscació de milions de paperetes i la concentració dels catalans als carrers de Barcelona i altres ciutats. 

Corriere della Sera

"Catalunya, Rajoy: "Mai es farà el referèndum. I a Barcelona 40.000 persones surten al carrer"

El diari italià diu que la reacció de les autoritats catalanes i del "poble independentista" ha sigut "immediata". Segons el rotatiu, Puigdemont ha denunciat "l'assetjament totalitari" i ha declarat que el govern espanyol ha sobrepassat "la línia vermella". Així mateix el diari afirma que milers de persones s'han manifestat al carrer.

Tagesspiegel

" L'esquerra europea condemna les detencions a Catalunya"

El rotatiu alemany explica que la Guàrdia Civil ha dut a terme diversos registres a Catalunya i ha prosseguit amb detencions i confiscacions. També destaca les paraules del president Puigdemont i la "situació excepcional" a què s'ha referit. I posa com a precedent del cas català la lluita independentista dels bascos.

Spiegel Online

"Ràbia als carrers de Barcelona"

El portal alemany fa un seguiment a peu de carrer del desenvolupament dels fets a Catalunya al llarg del dia, des dels escorcolls i les detencions, fins a les protestes espontànies als carrers de Barcelona. I diu que "Espanya entra en una crisi d'Estat".

Focus Online

"Per què vol independitzar-se Catalunya?"

La revista alemanya se centra a explicar l'independentisme tot recuperant els fets claus que han portat a la situació actual i subratlla que els catalans tenen "una identitat molt marcada". 

Süddeutsche Zeitung

"La Unió Europea hauria d'intervenir en la disputa sobre Catalunya"

Aquest diari destaca que el govern espanyol està actuant contra els separatistes però que Barcelona també comet alguns errors. El mitjà alemany també llança un advertiment a Brussel·les. Diu que el conflicte de Catalunya "és una línia vermella" i apunta que "la decisió dels jutges constitucionals no s'ha d'ignorar en un estat democràtic".