Amèrica Llatina
Internacional 05/07/2021

El president d'una hidroelèctrica, culpable de l'assassinat de l'activista hondurenya Berta Cáceres

La justícia considera que Roberto David Castillo va ser "coautor intel·lectual" del crim

2 min
Membres del COPINH celebrant la declaració de culpabilitat de David Castillo, aquest dilluns

SabadellRoberto David Castillo, expresident executiu de la companyia hidroelèctrica DESA, ha estat declarat culpable de l'assassinat de l'activista mediambiental Berta Cáceres, que va tenir lloc fa més de cinc anys. La sala primera del Tribunal de Sentència d'Hondures ha determinat aquest dilluns, per unanimitat, que Castillo va ser "coautor intel·lectual" del crim. El 3 d'agost s'anunciarà la condemna que se li imposa, que podria ser d'entre 20 i 25 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cáceres, de 44 anys, va ser assassinada a trets la nit del 2 de març del 2016, a la localitat de La Esperanza, a l'oest d'Hondures. Ràpidament les mirades es van girar cap a DESA (Desarrollos Energéticos, S.A.), una empresa a la qual l'activista s'havia enfrontat per aturar el projecte Agua Zarca, consistent en la construcció d'una presa sobre el riu Gualcarque que, segons el moviment ambientalista, hauria tingut greus conseqüències per al medi ambient i també per a les comunitats de l'ètnia lenca, a la qual pertanyia Cáceres. De fet, poc abans del crim havia denunciat amenaces de mort arran d'aquest conflicte.

El desembre del 2019, set homes van ser condemnats a penes d'entre 30 i 50 anys de presó per aquells fets. Els condemnats van ser els tres sicaris que van disparar contra Cáceres, dos exmilitars que hi van col·laborar i dos treballadors de DESA, però l'entorn de la víctima sempre ha defensat que aquests homes eren només "la baula més baixa" de la cadena criminal i que calia identificar també els instigadors i els autors intel·lectuals del crim. Segons la família de Cáceres, calia buscar-los en l'organigrama de l'empresa hidroelèctrica.

La companyia sempre ha negat qualsevol implicació en l'assassinat, com també ha fet Castillo. La justícia, però, considera provat que l'exdirectiu va treballar en "l'organització i la logística" del crim. Segons la portaveu del poder judicial, Lucía Villars, la sentència conclou que Castillo es va comunicar amb Douglas Castillo, un dels set condemnats fa dos anys.

Símbol de la lluita mediambiental

Berta Cáceres, que el 2015 havia guanyat el prestigiós premi mediambiental Goldman precisament per la seva lluita contra el projecte Agua Zarca, era un referent en la defensa del medi ambient, però també per als drets de les dones i de les comunitats indígenes llatinoamericanes, i la seva mort la va convertir en un símbol d'aquestes causes. El COPINH (Consell Cívic d'Organitzacions Populars i Indígenes d'Hondures), que ella havia fundat el 1993, ha dit a Twitter que la declaració de culpabilitat de Castillo representa una "victòria" per al "poble hondureny", ja que "significa que les estructures de poder criminal no han aconseguit corrompre el sistema de justícia".

stats