Internacional 04/05/2014

Pro-russos en alerta a Donetsk per l'avanç de les tropes ucraïneses a la regió

Els rebels declaren la mobilització general i els milicians fan exercicis d'instrucció mentre esperen la Guàrdia Nacional de Kíev

Efe
2 min
Un insurgent passa per davant d'una barricada a Donetsk, aquest dissabte / EFE

DonetskL'ofensiva llançada per les tropes ucraïneses en diversos bastions insurgents de la regió minera de Donetsk manté aquest diumenge en alerta els milicians pro-russos que controlen diversos edificis oficials a la capital.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De tant en tant, com ha pogut comprovar l'agència Efe, de l'Ajuntament en surten columnes de milicians a fer exercicis d'instrucció destinats a mantenir en alerta els efectius de l'autoproclamada República Popular de Donetsk .

Davant l'avanç de la Guàrdia Nacional a les poblacions de Sloviansk i Kramatorsk, els insurgents han declarat la mobilització general a Donetsk, epicentre de la revolta contra el govern de Kíev des de fa gairebé un mes.

Els ànims estan crispats després de la mort de més de 40 pro-russos en un incendi aquest divendres a Odessa, de manera que les banderes russes i separatistes que onegen davant l'Ajuntament porten crespons negres.

Durant la matinada els pro-russos han assaltat la seu del Servei de Seguretat d'Ucraïna, però l'han abandonat poc després, en el que ha semblat més que res una demostració de força.

En un intent d'impedir que espies a sou de Kíev entrin a la ciutat, els reporters han d'obtenir una acreditació especial tant per gravar com per passar els nombrosos llocs de control que envolten la ciutat.

A més, la població està preocupada per la possibilitat que Kíev restableixi el servei militar obligatori com va anunciar el president interí, Aleksandr Turchinov, a la qual cosa s'oposen rotundament els habitants de Donetsk.

"Si restableixen el reclutament obligatori, llavors hauríem d'enviar els nostres fills a viure a Rússia per evitar que serveixin l'exèrcit ucraïnès", va assegurar Serguei, un taxista.

Mentrestant, els megàfons de l'Ajuntament interrompen la música per emetre notícies sobre la situació en altres ciutats rebels de Donetsk.

stats