Amèrica Llatina

El progressista Bernardo Arévalo fa història al guanyar les eleccions a Guatemala

És el primer candidat d'esquerra que arriba a la presidència des que es va implantar la democràcia al país

ARA
2 min
El progressista Bernardo Arévalo de León celebra el seu triomf a les eleccions presidencials de Guatemala.

BarcelonaL'acadèmic de 64 anys Bernardo Arévalo de León ha fet història a Guatemala i s'ha convertit en el primer candidat d'esquerra que guanya les eleccions presidencials en un país on tots els seus mandataris han estat conservadors des que s'hi va implantar la democràcia el 1986. Per primera vegada l'electorat ha donat l'esquena als partits tradicionals i de dretes i s'ha decantat clarament per un partit progressista moderat, el Movimiento Semilla, que vol combatre la corrupció. De fet, els resultats d'Arévalo de León han estat espectaculars: ha arrasat. Ha aconseguit 2,2 milions de vots, és a dir el 59% del total. La seva rival, l'exprimera dama Sandra Torres Casanova, ha quedat a gran distància, amb només el 35% dels sufragis. La participació en les eleccions, però, ha estat baixa: només el 40% dels votants van acudir a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La victòria del progressista ha estat tota una sorpresa. Els sondejos preveien que Arévalo de León quedaria setè a la primera volta electoral celebrada el 25 de juny, però, contra tot pronòstic, va ser un dels dos candidats més votats. El polític, que actualment és diputat, ha atret sobretot el vot urbà amb la promesa de combatre la corrupció i d'emular la presidència del seu pare, Juan José Arévalo Bermejo, que va governar Guatemala entre 1945 i 1951 i va aconseguir importants avenços socials al país, com la instauració de l'assegurança social. De fet, el flamant guanyador ha destacat que una de les seves prioritats serà acabar amb la desnutrició a Guatemala i millorar el sistema de salut. La formació de la qual és líder va néixer arran de les manifestacions anticorrupció que van sacsejar el país el 2015 i van fer caure el govern d'Otto Pérez Molina (2012-2015) per un escandalós i milionari cas de suborns.

La rival d'Arévalo de León, l'exprimera dama Sandra Torres Casanova –que és exdona de l'expresident guatemalenc Álvaro Colom (2008-2012)–, és la tercera vegada que perd la segona volta de les presidencials i ara és una incògnita saber si continuarà en política o si optarà per tirar la tovallola. Aquest diumenge, després que es fes pública la victòria arrasadora del progressista, la candidata va preferir no comparèixer ni fer declaracions.

També queden altres interrogants oberts: la fiscalia de Guatemala, la cúpula de la qual està sancionada pels Estats Units, va iniciar el passat 12 de juliol diversos processos amb l'objectiu de suspendre el partit que lidera Arévalo de León, al qual acusa de fer servir firmes falses per registrar-se com a formació política el 2018. Segons la mateixa fiscalia, diversos membres del partit serien detinguts en els pròxims dies, amb la qual cosa no se sap si el guanyador de les eleccions podrà ser investit finalment president el pròxim 14 de gener per a un període de quatre anys.

stats