REFORMA LEGISLATIVA
Internacional 25/05/2016

La protesta laboral a França desabasteix les benzineres

Llargues cues per repostar davant el bloqueig de les refineries

Alícia Sans
3 min
La protesta laboral a França desabasteix les benzineres

ParísLa tensió entre el govern de Manuel Valls i la CGT, el principal sindicat francès, per la polèmica reforma laboral va in crescendo. Les accions en contra del projecte de llei de la ministra de Treball, Myriam El Khomri, s’han radicalitzat des del cap de setmana amb el bloqueig d’almenys la meitat de les vuit refineries de petroli que té França. El resultat d’aquest bloqueig s’ha traduït, des de diumenge, en llargues cues per posar benzina a les estacions de servei i, en alguns casos, en l’esgotament de l’estoc, malgrat que el govern francès ha cridat a la calma diverses vegades, assegurant que hi ha prou existències i que els subministraments s’han reforçat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“De les gairebé 12.000 estacions de servei franceses, només 816 estan sense benzina i 800 gairebé no en tenen. En els pitjors casos, a les aglomeracions urbanes més afectades, encara hi ha un 60% d’estacions que funcionen”, afirmava diumenge el secretari d’estat de Transports, Alain Vidalies, en declaracions a l’emissora Europe 1. A més, Vidalies assegurava que l’estat encara té la carta dels estocs estratègics, “que de moment no s’han utilitzat i que garanteixen el consum durant diverses setmanes”. L’última vegada que es van fer servir aquests estocs va ser el 2010, durant les protestes contra la reforma del sistema de pensions que va encapçalar l’aleshores president, Nicolas Sarkozy.

Però malgrat la confiança del govern francès, el cert és que unes 1.600 gasolineres -seguint les xifres que Vidalies va donar diumenge- s’han vist afectades pels bloquejos de les refineries franceses. Una xifra que el secretari d’estat de Transports va haver de rectificar ahir, a l’alça: el 20% de les 12.000 gasolineres que té França tenien dificultats de subministrament, és a dir, 800 més. Mitjans francesos testimoniaven que davant d’aquesta escassetat alguns conductors havien decidit travessar la frontera per posar benzina a Bèlgica.

La situació s’explica per la completa paralització, ahir al matí, de tres de les cinc refineries de petroli brut que Total explota a França. Segons la petroliera francesa, de les 2.200 estacions de servei que l’empresa té a França, 188 no tenien carburant i 513 tenien un estoc parcial, la majoria al nord-oest, en regions com la Bretanya, la Normandia o bé l’Illa de França. De fet, davant dels bloquejos, Total va amenaçar ahir de qüestionar els seus projectes en territori francès si la situació no es normalitza.

Si segons el president francès, François Hollande, l’ofensiva de bloquejar les refineries no és res més que “una estratègia d’una minoria”, el primer ministre, Manuel Valls, va assegurar ahir que continuaran les operacions d’evacuació dels llocs que es bloquegin. De fet, dimarts a la matinada les forces de l’ordre van desbloquejar els accessos a un dels magatzems de petroli més importants del territori gal, a Fos-sur-Mer, a la regió de Provença-Alps-Costa Blava, fins llavors sota control dels vaguistes. Militants de la CGT i treballadors en vaga bloquejaven des de diumenge aquest punt estratègic del sud-est de França. Un desbloqueig que el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, va descriure com a il·legal. “Atenció als que s’oposen al dret a vaga -va dir Martinez en una entrevista a la ràdio RMC-. Sarkozy va intentar-ho el 2010 i va ser condemnat per l’Organització Internacional del Treball per no haver-lo respectat”.

Més mobilitzacions

D’altra banda, mentre que els sindicats de l’aviació civil francesa han cridat a la vaga del 3 al 5 de juny, el sector ferroviari francès viu avui una altra jornada de vaga que s’estendrà fins demà -coincidint amb una nova mobilització en contra de la reforma laboral- i que es convertirà en prorrogable indefinidament a partir del 31 de maig.

stats