Internacional 24/05/2020

Les protestes i els gasos lacrimògens tornen a Hong Kong

Els manifestants rebutgen la nova llei de seguretat que Pequín pretén aprovar

Ara
2 min
Diversos manifestants fugen dels gasos lacrimògens llançats per la policia

BarcelonaMilers de ciutadans s'han manifestat aquest diumenge als carrers de Hong Kong per protestar per la llei de seguretat nacional que el govern de Pequín té previst aprovar i que restaria llibertats a la població de l'antiga colònia britànica.

La policia de la ciutat ha llançat gasos lacrimògens i ha fet servir canons d'aigua per dissoldre els manifestants que s'han concentrar al cèntric barri comercial de Causeway Bay, segons el diari South China Morning Post.

Els convocants denuncien que la legislació proposada pel govern xinès representa una amenaça a les llibertats civils i significa la fi del principi Un país, dos sistemes, a més d'atemptar contra l'autonomia que manté la ciutat de Hong Kong.

Aquesta legislació prohibirà "qualsevol acte de traïció, secessió, sedició i subversió" contra el govern xinès, a més del "robatori de secrets d'Estat i l'organització d'activitats a Hong Kong per part d'organitzacions polítiques estrangeres". L'anomenada llei de seguretat nacional es debat actualment a l'Assemblea Nacional Popular de la Xina i està previst que s'aprovi la pròxima setmana.

Mileres de persones han protestat a Hong Kong contra la nova llei de seguretat que vol aprovar Pequín

Els manifestants han protestat a les principals artèries de l'excolònia i n'han bloquejat algunes amb tanques i altres materials. Segons el South China Morning Post, la policia havia advertit als convocats que actuaria si no dissolien les protestes, cosa que no han fet, i aleshores han començat les càrregues.

Almenys quatre persones han estat detingudes durant els enfrontaments. Totes anaven vestides de negre, que és el color que identifica els manifestants. La policia també ha llançat gas pebre i ha retirat algunes de les barricades. Per la seva banda, els participants a la protesta han corejat lemes com "Allibera Hong Kong, revolució del nostre temps" i portaven pancartes amb la següent llegenda: "El cel destruirà el Partit Comunista Xinès ". En altres punts de la protesta s'han vist banderes dels Estats Units i s'han sentit crits a favor de la independència de Hong Kong.

La mateixa policia ha confirmat en un comunicat que ha fet servir "la força mínima necessària, inclosos gasos lacrimògens" per dissoldre la protesta perquè, ha justificat, els manifestants els han llançat paraigües i ampolles d'aigua.

Les protestes a Hong Kong se succeeixen des de fa anys, encara que van patir un petit parèntesi a causa de l'estat d'alarma decretat per Pequín per la crisi del coronavirus. Hong Kong va tornar a mans de la Xina el 1997, després d'un segle i mig de dominació britànica. Londres i Pequín van signar el 1984 una declaració conjunta segons la qual el Regne Unit renunciava a la seva última colònia asiàtica. El pacte va establir que es mantindrien una sèrie de llibertats en aquest territori durant 50 anys, a diferència del que passa a la Xina continental.

stats