El grup de treball secret que media perquè la treva a Gaza no salti pels aires

Qatar, Egipte i els Estats Units es consoliden com a grans negociadors i intenten allargar l'alto el foc

4 min
Diplomàtics de Qatar visitaven aquest cap de setmana la franja de Gaza.

El CaireDurant unes hores, el dissabte, el futur de la treva temporal entre Israel i Hamàs a Gaza que havia entrat en vigor només un dia abans va estar penjant d’un fil. La crisi es va desfermar quan el moviment palestí va anunciar que endarreriria la posada en llibertat d’un segon grup d’ostatges retinguts a la Franja des del seu atac sorpresa en territori israelià el 7 d’octubre, al·legant que Israel estava incomplint una part de l’acord. A última hora de la jornada, però, la situació es va desencallar, 17 ostatges més van ser alliberats juntament amb 39 dones i nens palestins retinguts en presons d’Israel, i el pacte es va mantenir viu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que els obstacles es van acabar salvant, les complicacions per implementar l’acord de la treva van ser un primer avís de la seva fragilitat i de la distància que separa Israel i Hamàs. Però l’episodi també va tornar a posar de manifest l’important rol diplomàtic que estan assumint Qatar i Egipte, que han pogut mantenir l’acord després d’haver liderat el procés de mediació per fer-lo possible, i que des de llavors estan dirigint els seus esforços a sostenir l’alto el foc més enllà dels quatre dies pactats inicialment. En aquest sentit, diumenge el procés ha sigut més fluid, i Hamàs ha alliberat a mitja tarda un nou grup de 17 ostatges (13 israelians, 3 tailandesos i un rus), per 39 palestins empresonats més.

L’activitat diplomàtica per acostar posicions entre Israel i Hamàs i negociar un acord entre les parts –amb l’alto el foc, la posada en llibertat dels ostatges i l’enviament d’ajuda humanitària com a punts centrals– van començar ja poc després de l’atac del 7 d’octubre. I va ser Doha, que manté vincles estrets amb Washington, acull l’oficina de la branca política de Hamàs i compta amb relacions de seguretat amb Israel, qui va prendre la iniciativa, malgrat que des d’un primer moment va alertar de les dificultats de l’empresa.

Un grup de treball secret i un centre d'operacions

Segons ha transcendit en els darrers dies, Qatar va establir ràpidament un grup de treball secret amb un nombre reduït d’alts funcionaris dels Estats Units i d’Israel per abordar les negociacions. També s’hi van implicar, per separat, líders polítics de Hamàs i d'Egipte. Els serveis d’intel·ligència egipcis mantenen contactes amb Hamàs i altres faccions dins de Gaza i són l’únic país que comparteix frontera amb la Franja a part d’Israel, a través de la qual surten els ostatges que es van alliberant i entra tota l’ajuda humanitària.

Les capacitats d’aquest complex engranatge es van posar primer a prova amb la posada en llibertat de dues parelles d’ostatges a finals d’octubre, i l’èxit de l’operació va accelerar els plans per definir un acord més gran. Les converses es van complicar en moments com l’inici de l’ofensiva terrestre d’Israel a Gaza i l’atac a l’Hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja. Però no van arribar a descarrilar, en part per la predisposició de figures com Yahya Sinwar, el líder de l’ala política de Hamàs a Gaza. El president dels Estats Units, Joe Biden, va ser igualment clau per mantenir la pressió i fer de pont tant amb Qatar com amb Israel.

Ara, com a part de l’acord de treva, Doha ha establert un centre d’operacions per tal de fer un seguiment constant de la seva posada en pràctica i de la situació sobre el terreny, en contacte permanent amb la Federació Internacional de la Creu Roja, el lideratge polític de Hamàs, Israel, Egipte i Estats Units, segons ha explicat el ministeri d’Exteriors del país.

Dos dies més de treva

Malgrat que l’alto el foc es va acordar inicialment per quatre dies, des que va entrar en vigor Qatar i Egipte han dirigit els esforços a intentar ampliar-lo. Ara per ara, l’objectiu passa per prorrogar-lo un o dos dies addicionals aprofitant el mecanisme actual i el fet que Israel s’ha mostrat obert a fer-ho breument a canvi de l’alliberament de més ostatges. En total, Hamàs i altres faccions de Gaza van capturar unes 240 persones, inclosos soldats, però durant els quatre dies de la treva està previst que se n’alliberin 50, només civils.

Un home portant en braços un infant a Gaza.

Per treballar en aquesta direcció, una delegació de Qatar va aterrar a Israel dissabte en un viatge molt inusual, i el Caire ha assegurat que està en contacte amb totes les parts per allargar la treva i que, fins ara, ha rebut “indicis positius” al respecte. Biden també s’ha mostrat obertament esperançat que es pugui prorrogar l’alto el foc, almenys breument.

Més enllà d’aquests dies extra, però, les perspectives que el cessament d’hostilitats es mantingui són ara mateix molt remotes, ja que Israel ha insistit que reprendrà l’ofensiva sobre Gaza aviat –el mateix Netanyahu ho ha dit en la seva visita a la Franja–, i Hamàs ha avançat que continuarà lluitant. Qatar, tanmateix, espera que l’impuls de la via diplomàtica ajudi a obrir camí per arribar a una treva més sostenible, conscient que les properes hores posaran a prova la seva influència per aconseguir-ho.

stats