Hamàs ja té nou líder: Yahya Sinwar, l'home més buscat per Israel

El canvi arriba després de l'assassinat de l'anterior líder, Ismail Haniyeh, la setmana passada a Teheran

ARA
2 min
Yehiya Sinwar, líder de Hamàs, en una manifestació a Gaza l'octubre de 2022.

BarcelonaHamàs ja té nou líder. La milícia islamista ha escollit el que fins ara era el cap del grup dins de la Franja de Gaza, Yahya Sinwar, com a màxim líder del polític del moviment. El canvi arriba després de l'assassinat de l'anterior líder, Ismail Haniyeh, la setmana passada a Teheran en un atac atribuït a Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sinwar, que se suposa que segueix amagat als túnels de Gaza, representa la línia més dura i bel·ligerant del grup i està considerat el cervell dels atacs del 7 d'octubre del 2023 contra territori israelià en què van morir unes 1.200 persones i unes altres 200 van ser segrestades. Des de llavors, és a dir, des de l'inici de la guerra a Gaza, és l'home més buscat per la intel·ligència israeliana.

"El moviment de resistència islàmica, Hamàs, anuncia l'elecció del comandant Yahya Sinwar com a cap del seu buró polític, en reemplaçament del líder màrtir Ismail Haniyeh, que Déu en tingui pietat", ha indicat el grup en un breu comunicat. La notícia del nomenament ha estat rebuda amb una salva de coets des de Gaza per part de les bandes de militants que lluiten contra les tropes israelianes a l'enclavament palestí.

El nou líder, que ha passat la meitat de la seva vida adulta tancat en presons israelianes, va ser elegit cap de Hamàs a Gaza el 2017 i és la figura més poderosa de la milícia que queda viu després de l'assassinat de Haniyeh. Tot i així, el grup palestí ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als seus seguidors i ha assegurat que no és la primera vegada que líders del grup són assassinats per Israel i que el moviment sempre ha sobreviscut "pel seu alt nivell d'institucionalitat".

Una de les incògnites que acompanya aquest nomenament és si Sinwar continuarà vivint amagat als túnels de Gaza o si optarà per sortir de la Franja i buscar refugi en un lloc més segur. Des de fa anys, el cap del buró polític viu fora de la Franja. Haniyeh, per exemple, vivia a Qatar.

Una vida marcada per la presó

Sinwar va néixer fa 61 anys al camp de refugiats de Khan Yunis, la segona localitat més poblada de la Franja. Després d'estudiar filologia àrab a la Universitat Islàmica de la Ciutat de Gaza, va participar en la lluita contra els israelians que ocupaven la Franja des del 1967. El 1989 va ser condemnat a quatre cadenes perpètues per haver matat dos soldats i quatre palestins acusats de col·laborar amb Israel. A la presó, on va passar 22 anys, va estudiar hebreu, una llengua que domina completament i que li permet entendre millor els israelians, el seu enemic.

Va ser alliberat el 2011 a conseqüència d'un intercanvi de presoners palestins pel soldat israelià Gilad Shalit, que Hamàs havia capturat uns anys abans. Aquell intercanvi va ser beneït pel primer ministre Benjamin Netanyahu, en un pacte que avui és objecte de dures crítiques per part de tots els israelians que s'han oposat a l'intercanvi de presoners.

Sinwar va ocupar diverses posicions destacades a l'estructura de Hamàs, fins que el 2017 va ser elegit líder, i el 2021 va ser reelegit.

stats