Internacional 21/06/2017

Surt un nou vídeo de violència policial contra un home negre als Estats Units

Els fets van passar el juliol de l'any passat. Pocs dies després que l'agent que va disparar Philando Castile al seu cotxe fos absolt per un tribunal, s'han fet públiques les imatges del tiroteig

Ara
2 min

BarcelonaEn una aturada de trànsit mundana que acaba en tragèdia. Així va morir Philando Castile, de 32 anys, el juliol passat: a mans d'un policia a Falcon Heights (Minnesota), que li va disparar fins a set vegades. L'agent, Jerónimo Yánez, es va espantar perquè Castile portava una arma de foc amb llicència a la guantera. Tot i que ell l'havia avisat que la tenia i li havia assegurat que no la trauria, el policia li va disparar igualment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Milions de persones van veure els segons posteriors al tiroteig perquè la parella de Castile, Diamond Reynolds, els va transmetre en directe a Facebook. Però ara, uns dies més tard que el policia fos absolt de tots els càrrecs per matar l'home, s'ha fet públic un altre vídeo del moment precís en què el l'agent va efectuar els trets.

Aquest vídeo, gravat per la càmera de l'automòbil dels oficials aparcat justament al darrere del cotxe de Castile, es va presentar com a prova en el judici que es va fer a l'agent per homicidi en segon grau.

Tal com es pot veure en la gravació, en principi els dos homes interactuen tranquil·lament. L'oficial el saluda i examina la seva targeta d'assegurança. "Senyor, li he de dir que tinc una arma de foc", diu Castile 30 segons després de començar a parlar. "D'acord", l'interromp Yánez, mentre mou la mà dreta cap a la funda de la seva pistola.

A continuació, l'agent ordena a Castile que no busqui l'arma ni l'agafi, a la qual cosa l'home respon que no ho farà, i la seva parella, Diamond Reynolds, ho repeteix des del seient del copilot.

"No l'estic agafant", diu Castile. "No l'agafi!", torna a cridar Yánez. No es veu el que està passant a l'interior del vehicle. Després treu la seva arma i comença a disparar dins el cotxe, set segons després de ser informat que Castile portava una arma.

Les ferides racials als Estats Units estan obertes des que han sortit a la llum diversos vídeos en què es veuen successives morts de persones afroamericanes a mans de la policia. Des del 2014 hi ha una onada de mobilitzacions contra l'actuació policial amb les minories, amb el lema 'Les vides dels negres importen'.

stats