Internacional 09/05/2015

Rússia commemora el final de la Segona Guerra Mundial en plena tensió amb Occident

Putin recorre al patriotisme i exhibeix potència militar a la plaça Roja i agraeix als aliats la seva contribució per derrotar el nazisme

Efe
2 min
La desfilada militar de Moscou ha desplegat 16.000 soldats per recordar el final de la II Guerra Mundial. AFP

MoscouRússia ha exhibit potència militar i patriotisme en els actes de commemoració de la II Guerra Mundial a tot el país aquest dissabte. La desfilada de Moscou, marcada per les tensions amb Occident per la intervenció a Ucraïna i l'annexió de Crimea, ha estat seguida per uns 30 dirigents internacionals de països amics però cap dels líders occidentals ha acceptat la invitació el Kremlin.

El president rus, Vladímir Putin, ha agraït durant el seu discurs la contribució de la coalició aliada a la victòria sobre l'Alemanya nazi a la II Guerra Mundial. La victòria "sempre seguirà sent el cim heroica de la història del nostre país ... però recordem també als nostres aliats en la coalició antihitleriana. Agraïm als pobles del Regne Unit, França i els Estats Units la seva contribució a la victòria", ha dit davant els assistents a la Plaça Roja.

El cap del Kremlin també ha advocat per la creació d'un sistema de seguretat col·lectiva lliure de blocs militars, després d'assenyalar que el sistema de col·laboració nascut de la lliçó d'aquella guerra està desapareixent. "La nostra tasca comuna ha de ser la creació d'un sistema de seguretat igualitària per a tots els Estats. Un sistema adequat a les amenaces actuals, construït sobre la base dels principis regionals, globals i no alineats", ha defensat.

En els últims anys "hem vist intents de crear un món unipolar. Veiem com es desenvolupa una mentalitat de força, de blocs militars", ha assenyalat.

"Ara, 70 anys després, la història de nou apel·la a la nostra raó ia la nostra vigilància. No hem d'oblidar que l'anada de la supremacia racial i l'exclusivitat va portar a la més sagnant de les guerres", ha afegit apel·lant a la lliçó que va suposar la II Guerra Mundial per a la humanitat. Per primera vegada, en les commemoracions a Moscou, es va fer un minut de silenci en memòria dels caiguts.

En la desfilada participen més de 16.000 soldats i les últimes novetats de l'armament rus, i es considera la major parada militar de la història de Rússia.

stats