Rússia
Internacional 04/03/2012

Putin celebra la seva àmplia victòria, obtinguda amb més del 63% dels vots

El primer ministre tindria prou avantatge sobre els seus oponents per evitar una segona volta. El segon candidat més votat i l'expresident de l'URSS Mikhaïl Gorbatxov dubten dels resultats

Agències
2 min
Putin s'emociona davant la massa que l'espera per celebrar la victòria del seu partit / REUTERS

MoscouEl primer ministre rus, Vladímir Putin, ha guanyat àmpliament les eleccions presidencials que li permetrien tornar al càrrec que va deixar fa quatre anys, segons els resultats parcials i els sondejos.

"Hem vençut!", ha cridat Putin entre aclamacions dels seus joves seguidors, en la seva aparició en públic després dels primers resultats. Segons la Comissió Electoral Central (CEC), amb un 35,92% escrutat el 'tsar' ha obtingut el 63,6% dels vots.

Aquest percentatge és prou elevat per evitar una segona volta. Putin, que ja va exercir el càrrec de president entre el 2000 i el 2008, té per davant un mandat de sis anys, amb l'opció de renovar-lo a les següents eleccions.

"Gràcies a tots els que han dit 'sí' a la gran Rússia", ha cridat Putin amb llàgrimes als ulls davant desenes de milers de seguidors, congregats a desenes de metres de les muralles del Kremlin. El futur president ha afirmat que el poble rus ha demostrat saber "diferenciar els anhels de canvi dels intents de destruir el país".

Els rivals dubten dels resultats

El líder de l'actual partit comunista, Guennadi Ziugànov, el segon candidat més votat amb un 17,31% dels vots, s'ha negat a reconèixer la legitimitat dels comicis: "No veig el sentit de felicitar ningú. Amb aquestes eleccions perdem tots", ha declarat.

Per la seva banda, Mikhaïl Gorbatxov, expresident de la Unió Soviètica, ha dit a l'agència Interfax: "Hi ha grans dubtes que aquests [resultats] reflecteixin els ànims de la societat. Però mentre no hi hagi falsificacions massives confirmades és difícil fer comentaris".

Gorbatxov ha afegit que, per a aquells que han seguit la campanya, els resultats no han estat cap sorpresa. "Es pot dir que el president ja havia estat escollit, així que ara cal centrar-se en altres coses", ha afirmat, i ha afegit que era necessari canviar "profundament" el sistema electoral rus.

stats