Putin anuncia que es presentarà a la reelecció a les presidencials russes del 2018

Si guanya, el president rus s'instal·larà al Kremlin sis anys més, fins al 2024, quan complirà 72 anys

Vladímir Putin tornarà a ser el candidat per ocupar la presidència de Rússia per sis anys més en les eleccions del març del 2018. El president feia temps que evitava respondre a la pregunta de si aspirava a un quart mandat, però aquest dimecres ha revelat la decisió a tan sols quatre mesos dels comicis, i quan totes les enquestes li van de cara. Si guanya a les urnes, Putin haurà passat un quart de segle, 24 anys, com a líder dominant de l'escenari polític rus, primer com a primer ministre i després com a president amb plens poders des del 2000.

"He presentat la meva candidatura a president de la Federació Russa", ha anunciat Putin en un míting-concert durant l'aniversari d'una fàbrica de cotxes a la ciutat de Nijni Nóvgorod. "No hi ha un lloc o una oportunitat millor per a l'anunci", ha explicat Putin, envoltat de treballadors.
Prèviament, en un altre acte, preguntat per aquesta qüestió, el públic l'ha aclamat quan el president ha dit si algú li donaria suport en cas que la resposta fos afirmativa. "Sí!", s'ha sentit com si fos una sola veu entre els assistents, majoritàriament joves. "El motiu per prendre la decisió pot ser només el desig de millorar la vida de les persones al nostre país i fer-lo més fort", ha continuat, tot i que no ha revelat el secret més ben guardat del Kremlin.

Quina en porta de cap Putin?

Un cop s'ha proclamat candidat, Putin ha donat alguna pista de quin serà el to de la seva campanya, amb un missatge que excitarà els sentiments i l'orgull nacional davant del que es consideren atacs dels Estats Units o la Unió Europea. "Rússia continuarà avançant i ningú serà capaç d'aturar-nos", ha subratllat el president.

El record de Crimea

La data de les eleccions no és casual i s'ha fixat el 18 de març per coincidir amb el quart aniversari de l'annexió de la península de Crimea, l'espurna de la guerra de l'est d'Ucraïna i la raó de les sancions econòmiques dictades per Brussel·les i Washington.

Els seus aliats i simpatitzants valoren que Putin no s'hagi deixat arronsar i que hagi abanderat la lluita contra l'Estat Islàmic amb la seva intervenció militar a la guerra de Síria. Precisament, Putin ha anunciat la "completa victòria militar" davant dels jihadistes en l'últim reducte que els quedava al riu Eufrates. Per contra, els crítics li retreuen que, precisament també, les seves actuacions hagin aïllat internacionalment Rússia.

"Putin acabarà com Mugabe"

Aquesta setmana el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha vetat l'equip de la Federació Russa als Jocs d'Hivern que se celebren el febrer de l'any vinent a la ciutat sud-coreana de Pyeongchang i permetrà només la participació dels esportistes a títol individual.

L'anunci de la candidatura no ha estat cap sorpresa però el fet que Putin hagi aguantat tant per anunciar la seva dedició fa endevinar que, amb una bona valoració popular a la seva gestió al Kremlin i els sondejos favorables, s'estima més una campanya curta. Les últimes dades del centre d'opinió pública Levada mostren que el mandatari manté uns índexs d'aprovació superiros al 80%, el què fa que les possibilitats dels rivals crítics amb la seva política tinguin es redueixin a esperar poc menys que un miracle. Si es compleixen els pronòstics, Putin continuarà al Kremlin fins el 2024, ja que va promoure una reforma en què els mandats presidencials són de sis anys i no de quatre.

Una d'aquestes rivals que volen plantar cara Putin és Ksènia Sobtxak, periodista i actriu de 36 anys, filla d'un fidel aliat de Putin que es presenta com la candidata que vol dir prou. Ahir, en conèixer el pas de Putin es va preguntar si "algú dubtava que no fos així" i va reiterar la seva voluntat de presentar-se a la cursa electoral. "Em presento per guanyar, em presento per ser escoltada", va dir des de la mateixa ciutat on Putin feia el seu anunci.

L'aspiració de Navalni

Encara pitjor ho té Alexei Navalni, que ja va intentar combatre Putin a les urnes però va ser derrotat i ha quedat inhabilitat per presentar-se als comicis per estar condemnat. No obstant aquests impediments, Navalni continua amb la seva campanya, amb actes organitzats a tot el país i demanant un vot contrari al president, com una manera de pressionar la Junta Electoral perquè finalment el deixi presentar candidatura.e