Internacional 23/06/2021

Quatre dels agents saudites que van matar Khashoggi es van entrenar als EUA

Els homes van rebre formació d'una empresa privada en un contracte autoritzat pel departament d'Estat dels EUA

ARA
3 min
Cartell en record de Jamal Khashoggi, periodista crític amb el règim saudita

BarcelonaQuatre dels agents saudites que van participar en l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi van rebre entrenament paramilitar als Estats Units, segons ha informat aquest dimecres el New York Times. De fet, va ser un contracte aprovat pel departament d'Estat perquè l'empresa de seguretat Tier 1 Group, amb seu a Arkansas, oferís sessions d'entrenament per al combat i la vigilància, que es van fer tot just l'any anterior a la mort de Khashoggi. El periodista del Washington Post va ser assassinat i esquarterat a l'ambaixada saudita a Istanbul l'any 2018.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Contactada pel New York Times, l'empresa –que és propietat de Cerberus Capital Management– va explicar que les classes van ser principalment de tècniques de defensa, concebudes per protegir millor els líders saudites, i que incloïen classes de "punteria segura" i "contraatac".

Segons el rotatiu nord-americà, però, la unitat secreta saudita responsable de l’assassinat de Khashoggi es va entrenar als EUA tot just abans d'iniciar una extensa campanya de segrest, detenció i tortura de ciutadans saudites ordenada pel príncep hereu Mohamed bin Salman, governant de facto de l’Aràbia Saudita, per aixafar la dissidència. Tot i així, no hi ha proves que ni el departament de Defensa que va autoritzar el contracte ni l'empresa de seguretat coneguessin els lligams d'aquests agents amb la repressió saudita.

Un alt executiu de Cerberus, Louis Bremer, va facilitar al New York Times una còpia de la seva declaració escrita davant del Congrés, feta l'any passat, en què responia a preguntes dels congressistes i explicava que quatre membres de l'equip que va matar Khashoggi havien rebut aquest entrenament el 2017 i dos d'ells havien participat també en una formació prèvia de l'octubre del 2014 al gener del 2015, en l'etapa de Barack Obama. L'administració Trump, però, no va enviar mai aquesta resposta escrita de Bremer al Congrés, i simplement va retirar la nominació de Bremer a un càrrec del Pentàgon, que és el que havia motivat les preguntes dels legisladors. "La formació impartida no estava relacionada amb els seus atroços actes posteriors", va dir Bremer en aquell document, en què assegurava que la seva empresa Tier 1 Group no va cometre cap falta i que és el departament d'Estat qui ha de verificar les forces estrangeres entrenades als Estats Units.

"Tot el personal estranger format per T1G és autoritzat pel govern dels Estats Units perquè ingressi als Estats Units abans de començar la formació. La direcció de T1G, el consell d'administració i jo estem fermament amb el govern dels Estats Units, el poble nord-americà i la comunitat internacional per condemnar l'horrible assassinat de Jamal Khashoggi", afegia Bremer al document.

Des del departament de Defensa dels EUA no es dona confirmació de l'autorització per a aquest contracte i s'assenyala, en canvi, que des dels Estats Units s'assessora l'Aràbia Saudita en matèria de seguretat per fer front a les moltes "amenaces importants al seu territori". Les empreses privades de seguretat nord-americanes busquen ara oportunitats de negoci amb clients estrangers, atès que els camps de batalla d'intervenció dels Estats Units comencen a reduir-se, amb la retirada de Síria i de l'Afganistan després de dues dècades de guerra.

Segons els serveis d'intel·ligència nord-americans, set agents de la unitat especial de protecció del príncep saudita Mohamed bin Salman van participar en l'assassinat de Khashoggi. Quatre d'ells van participar en aquestes sessions d'entrenament en combat als Estats Units, però no és clar quins quatre concretament. Va ser la implicació d'aquesta unitat d'elit en la mort del periodista el que va portar la intel·ligència nord-americana a concloure que el crim va ser ordenat, o almenys es va fer amb el coneixement de Bin Salman.

stats