Internacional 24/09/2014

Quatre occidentals decapitats en cinc setmanes

Els jihadistes utilitzen les xarxes per fer publicitat i amenaçar

Ara
2 min
Imatge difosa avui de la suposada decapitació del francès Hervé Gourdel.

BarcelonaEls jihadistes han decapitat en les últimes cinc setmanes quatre occidentals. Es tracta de dos nord-americans, un britànic i l'últim, segons s'ha sabut avui, un ciutadà francès. Els tres països són els que s'han involucrat activament a la campanya militar contra l'Estat Islàmic (EI) a l'Iraq primer i, posteriorment, a Síria.

La comunitat internacional va quedar astorada pel vídeo en què l'EI mostrava la decapitació del periodista nord-americà James Foley. Era el 19 d'agost i les imatges van obrir un debat sobre si la seva emissió o divulgació als mitjans de comunicació o les xarxes socials no suposaven, en realitat, una plataforma de publicitat per als sàdics milicians.

L'assassinat de Foley, que havia estat capturat el novembre del 2012, va evidenciar també l'atracció que suposa per a joves nascuts o criats a occident l'EI, ja que finalment es va poder identificar el seu botxí com un jove raper britànic.

El macabre ritual que està seguint l'EI amb els seus ostatges occidentals ja va fer témer aquell 19 d'agost per la vida d'un altre periodista nord-americà. Joel Sotloff apareixia en aquell vídeo fatídic de la decapitació de Foley al seu costat, igualment vestit amb el mono de color taronja que els islamistes han copiat dels presos de Guantánamo.

Malgrat que la mare de Sotloff va suplicar els captors el seu alliberament, el 2 de setembre un altre vídeo mostrava la mort del jove periodista, també segrestat a Síria l'agost del 2013. El mateix mètode i també amb una víctima que responsabilitzava els Estats Units del seu assassinat per la seva operació militar a l'Iraq.

Els jihadistes van tornar un altre cop a repetir el guió. El 14 de setembre també van penjar un vídeo de la decapitació de l'escocès David Haines. Es tracta d'un cooperant segrestat a Síria l'any 2013 que, davant de càmera va atribuir a Tony Blair i David Cameron la responsabilitat del seu assassinat.

Haines adverteix a Cameron que el seu suport a la campanya militar dels Estats Units "arrossegarà el seu país i la seva gent a una guerra sagnant que no pot guanyar".

En aquest vídeo, apareix al costat de Haines un altre treballador humanitari, Allan Henning, de qui no se sap què ha passat amb ell.

Aquesta setmana, Soldats del Califat, un grup relacionat amb l'EI al Magrib, va amenaçar de matar un turista francès segrestat diumenge quan acompanyava un grup de compatriotes en una zona muntanyosa d'Algèria.

Un altre cop en un vídeo, els islamistes utilitzen l'ostatge per enviar un missatge als líders occidentals. En aquella ocasió, Hervé Gourdel va donar 24 hores al govern francès de François Hollande per abandonar els atacs aeris contra l'EI a Síria. Finalment, avui ha complert l'amenaça i ha decapitat el segrestat.

stats