Internacional 20/12/2015

"Formar govern: missió impossible per a Rajoy", l'anàlisi del 20-D a la premsa internacional

Les grans capçaleres destaquen la fi del bipartidisme i l'escenari d'ingovernabilitat que s'obre

Ara
4 min

BarcelonaThe New York Times: "El Partit de govern a Espanya perd la majoria a les eleccions legislatives", la crònica del corresponsal del diari nord-americà, Raphael Minder, apunta que les eleccions "han subratllat la fragmentació de la política espanyola i han deixat a l'aire el lideratge del país. El resultat obre la porta a un gir electoral com el del veí Portugal, on el govern va canviar de mans setmanes després de les eleccions de l'octubre".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al Jazira: La cadena qatariana ha emès un vídeo que comença amb les cares llargues a la seu del PP i parla de "confusió" i "terratrèmol polític". Es refereix a l'esperança que suposa Podem per als joves que no veuen futur i apunta que, malgrat el mal resultat, el PSOE pot tenir un paper clau en el nou govern. I es preguna "com dimonis sortirà un govern d'aquesta situació tan embolicada".

Wall Street Journal: "El governant Partit Popular perd la majoria la parlamentària a les eleccions". El diari nord-americà explica que "el primer ministre Mariano Rajoy lluita per no convertir-se en el tercer líder europeu foragitat aquest any per impulsar polítiques d'austeritat impopulars".

Frankfurter Allgemeine: "Forta caiguda dels partits tradicionals a Espanya" El diari alemany recull la posició capdavantera que encara conserva el PP de Mariano Rajoy però alerta de les grans pèrdues de suport que ha tingut en aquestes generals. També apunta a la nova era que engega Espanya amb la irrupció de forces com Podem en l'arc parlamentari

BBC: "El partit del president Rajoy lidera però no té majoria". La cadena britànica destaca com a motius principals dels resultats: l'economia del país, els casos de corrupció i la independència de Catalunya. També diu que "Rajoy ha adoptat dures mesures d'austeritat i reformes laborals que, tot i ser impopulars, han provocat que l'economia espanyola torni a créixer".

The Times: "Els mercats es preparen mentre Espanya fa el tomb cap a l'esquerra". El diari alerta de com entomaran els inversors el resultat electoral després que el PP de Rajoy hagi tingut "importants pèrdues" que han afavorit que PSOE i Podem sumin. El rotatiu recorda les posicions contràries a l'austeritat que han defensat tots dos partits i apunten al risc de revertir reformes.

Le Monde: "Espanya: formar govern, la missió impossible de Mariano Rajoy". El diari francès destaca els mals resultats de PP i PSOE i apunta que "Podem i Ciutadans han emergit afavortits per una crisi sense precedents, que ha sacsejat no només l'economia sinó també les institucions, marcades per la corrupció que ha tocat tot l'establishment: partits tradicionals, grans empreses, sindicats, i fins i tot la filla del rei Joan Carles. Tots dos partits exigien una "regeneració democràtica" i més transparència en la vida política per acabar amb la corrupció".

The Financial Times: "Espanya, sota la inestabilitat política després de votar, segons els sondejos preliminars". Segons el FT, "Espanya s'encamina a la incertesa política després d'unes eleccions generals que han donat un parlament molt fragmentat amb poques oportunitats de crear una majoria de govern estable pels pròxims quatre anys. (...) Si els partits conclouen que ni un govern en minoria és viable, Espanya podria haver de celebrar una noves eleccions a principis de l'any que ve".

The Guardian: "Eleccions espanyoles: els conservadors guanyen però es queden curts en la majoria". The Guardian ha muntat un directe perquè els seus lectors segueixin les eleccions. Entre els missatges que s'hi poden llegir, destaca el tuit d'un dels seus corresponsals a Madrid, Giles Tremlett, que diu que "Catalunya és la clau. Si PSOE/PODEMOS/ERC/CONVERGÈNCIA troben un lloc comú, tot és possible".

Les eleccions generals a la televisió francesa:

Le Figaro: "Espanya: Rajoy cara a cara amb el maldecap de les aliances". Le Figaro ha fet una crònica de les eleccions a peu de carrer, preguntant als ciutadans sobre el seu vot. El diari francès diu que "molts ciutadans s'han qüestionat si votar un partit 'vell', amb experiència, o per un nou, més 'presentable' però que encara no ha demostrat la seva capacitat de gestió".

Corriere della Sera: "Eleccions a Espanya: ningú venç. Dues possibles hipòtesis pel govern". El mitjà italià explora dues possibles sortides de govern "tot i sumar els seients de Rajoy (PP) amb els de Ciutadans, el president no assoleix els 176 diputats necessaris. El president podria renunciar en favor de la seva segona, Soraya Sáenz de Santamaría. L'alternativa ñes una aliança d'esquerres, però tampoc arriben a la majoria".

Libération: "Legislatives a Espanya: la dreta al capdavant, Podemos pren força". Segons el diari Libération "l'autèntica sorpresa de la jornada és el resultat de Ciutadans, un nou partit, de centre i liberal, que obtindria el 15,2% dels vots, tot i que aquestes darreres setmanes certs sondejos el situaven prop del 20%".

Le Soir: "Espanya: la dreta guanya les eleccions als socialistes". Tot i que titula sobre la victòria del Partit Popular, el diari belga Le Soir, també remarca que "la dreta és troba en mala posició per governar".

stats