Internacional 04/09/2015

Els refugiats de Budapest marxen cap a Àustria a peu

Els refugiats, que feia dies que estaven acampats a l'estació central de la capital hongaresa, fan a peu els 200 quilòmetres que separen Budapest de la frontera austríaca

Efe
2 min

BudapestUna llarga columna formada per centenars de refugiats, probablement més de mil, ha sortit caminant de Budapest en direcció a la frontera d'Àustria, situada a més de 200 quilòmetres de distància. En els últims dies el lema de les protestes era "llibertat, llibertat", per demandar que els deixessin embarcar en un tren rumb a Alemanya, i avui una multitud de refugiats ha fet ús d'aquesta paraula tirant-se a la carretera.

"Hi anirem caminant, no fem mal a ningú, no som criminals. Només vull arribar a algun país en què pugui acabar els meus estudis", explica Nasir al-Omar, que estudiava art i literatura a la universitat siriana d'Alep. Els joves són majoria però hi ha també famílies senceres amb nens i nadons, que feia dies que estaven acampats a l'estació de trens Keleti de Budapest en unes condicions miserables, només assistits per un grup de voluntaris hongaresos.

Alguns mostraven fotografies de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i feien el signe de la victòria als turistes que es trobaven pel centre de Budapest. Avançaven entre una munió de fotògrafs i equips de televisió, observats per centenars d'hongaresos que fotografiaven la marxa, animant i saludant amb la mà des dels carrers. Els refugiats avancen al crit de "marxem".

Al capdavant hi va un home amb cadira de rodes. Es diu Imad, té 54 anys i és també, com la gran majoria, de Síria. Un grup de set joves, cap d'ells familiar seu, s'han anat rellevant pel camí des de Grècia per dur-lo a Alemanya. "El vam conèixer a Grècia, li vam dir que si volia venir amb nosaltres a Alemanya i des d'aleshores estem junts. Ja som gairebé una família", relata Fires, un jove de 19 anys que diu que va haver d'abandonar els estudis de dret a Alep per la guerra.

Els joves es van alternant al llarg de la marxa, empenyent la cadira de rodes de l'Imad, que descriuen com un home de poques paraules. Quan arriben a una vorera, són moltes les mans que s'ofereixen per ajudar a pujar o baixar l'esglaó. "La vida és ajudar-nos els uns als altres", afirma Fires. "Ja queda poc, en dos dies serem a Àustria", afegeix, i repeteix la mateixa frase en àrab en veu alta, per donar ànims als seus companys.

Solidaritat i algun incident

Al llarg de la marxa, nombrosos ciutadans hongaresos lliuren ampolles d'aigua i galetes als refugiats. "Teniu, per al camí. Bona sort", diu en anglès una dona a la porta del supermercat en lliurar part de la seva compra a un grup de refugiats. També hi ha, però, algun incident, com un home amb el cap rapat i tatuatges que ha sortit del seu cotxe i ha increpat els refugiats. La policia hongaresa ha facilitat la sortida de la ciutat dels refugiats pactant amb els que encapçalaven la marxa i tallant el trànsit a les cruïlles, sense que hi hagi hagut cap incident.

Tot i la sortida a peu cap a Àustria, un miler de persones continuen acampades als voltants de Keleti, esperant que els pròxims dies puguin agafar un tren a Alemanya.

Des de començament d'any han arribat a Hongria més de 160.000 persones per l'anomenada 'ruta dels Balcans', que té en el país centreeuropeu el primer membre de l'espai Schengen.

stats