Internacional 03/02/2021

Una dona i el seu nét moren en un incendi al centre de detenció de refugiats de Mória

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, lamenta el "tràgic incident" i es compromet a intensificar els esforços per millorar la "seguretat i qualitat de vida" dels migrants a Grècia

, i
CRISTINA MAS / Fotos: XAVIER BERTRAL
3 min
Els refugiats han sortit a l'exterior fugint de les flames

Enviats especials a LesbosAlmenys una dona iraquiana de 66 anys i el seu nét, de 6, han mort en l'incendi que s'ha produït la matinada d'aquest divendres en el centre de detenció de refugiats de Mória, a l'illa grega de Lesbos, on uns 4.000 migrants esperen que es resolgui la seva petició d'asil. El foc ha deixat almenys 10 migrants ferits, 2 dels quals -una dona de 25 anys i un nen de 4- han sigut traslladats en estat greu a un hospital d'Atenes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El foc, que s'ha pogut controlar i extingir, hauria començat de manera fortuïta en una tenda, quan ha explotat una bombona de càmping gas. Una família refugiada dins les dependències del camp ha fet arribar a l'ARA aquestes imatges de l'incendi.

El camp ha sigut evacuat en plena nit i 150 refugiats han sigut traslladats a un altre centre, fins que aquest divendres al migdia han pogut tornar de mica en mica a Mória -on s'estant substituint les tendes cremades per unes altres de noves-. Milers de persones, però, han passat la nit rondant per les carreteres. Mares i pares arrossegant cotxets i criatures embolicades en mantes, aterrides. Tots portaven les poques pertinences que els queden, enfundades dins dels sacs de dormir. Voltant, perduts, sense saber on buscar refugi. L'escena era dantesca en tots els sentits.

Equips de Metges Sense Fronteres han atès fora del camp almenys una dona que s'havia desmaiat. Altres persones han sigut tractades a l'Hospital de Lesbos per cremades menors o per intoxicació de fum. La policia ha desplegat agents antiavalots, que mentre encara duraven les flames s'han enfrontat a un grup de refugiats. Grups de solidaritat amb els migrants han denunciat l'ús de gasos lacrimògens.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha reaccionat a l'incendi de Mória en un comunicat. "Igual que tot el poble grec, em sento commocionat pel tràgic incident a Mória", ha dit Tsipras, que ha transmès el seu condol a les famílies de les víctimes i ha assegurat que el seu govern intensificarà "encara més" els esforços per millorar la "seguretat i la qualitat de vida" dels refugiats a a Grècia.

"No és un accident: és una negligència"

Malgrat les paraules del primer ministre, Metges Sense Fronteres fa responsables les autoritats gregues i europees de l'incendi d'aquest divendres."Fa mesos que advertim que aquests centres són un lloc perillós: hi ha problemes de higiènics, de seguretat, tensions... I no és el primer cop: fa dues setmanes van morir una dona i el seu fill en circumstàncies semblants en un camp del nord de Grècia. La gent viu en tendes, comença a fer molt de fred i d’alguna manera s’han d’escalfar i cuinar", explica a l’ARA Loic Jaeger, responsable de l’organització a Grècia.

"No és un accident: és una negligència. Per mi no hi ha cap diferència entre la mort d’aquest nen i la de l’Aylan -el nen sirià que es va ofegar davant les costes de Turquia el setembre passat-: a més en aquest cas estava sota responsabilitat de la UE i de les autoritats gregues".

A mesura que arriba l'hivern, la vida per als residents a Lesbos es fa encara més difícil. La majoria malviuen en tendes i amb el fred han de buscar la manera d'escalfar-se. L'ARA ha pogut comprovar les lamentables condicions higièniques de les instal·lacions, que estan sobreocupades i no tenen cap mena de protecció davant les baixes temperatures. El setembre passat hi va haver un altre incendi provocat en una protesta dels residents.

Mória és el que en l’argot de Brussel·les anomenen 'hotspots': els punts calents on es reclouen els migrants que els guardacostes o els vaixells de guerra de l’OTAN han interceptat en les pasteres que els porten des de Turquia a la fortalesa europea en aquest racó de l’Egeu. La gent que hi està retinguda no ha comès cap delicte, i es troba atrapada entre la lentitud del sistema d’asil grec i la manca de compromís d’acollida de la resta de països de la UE. Les autoritats gregues no hi permeten l'accés a la premsa.

stats