Internacional 12/03/2019

May, abocada a una segona desfeta del pacte del Brexit arran de la negativa dels socis del DUP a donar-li suport

Els unionistes nord-irlandesos, aliats de la 'premier', enterren les opcions de Downing Street

Quim Aranda
2 min
May, durant el discurs que està adreçant a la cambra dels Comuns, aquest dimarts / BBC

LondresEl Regne Unit entra en territori desconegut. Mentre aquest dimarts a la tarda la primera ministra, Theresa May, està defensant pràcticament sense veu –pateix una evident afonia, que sembla més aviat una metàfora de les poques forces amb què ha arribat al final de tot l'esgotador procés– les virtuts del pacte a què va arribar amb la Unió Europea dilluns a la nit a Estrasburg, els socis nord-irlandesos del DUP han anunciat que no li donaran el suport que els ha reclamat. Aquesta decisió, més la dels advocats que assessoren el grup de diputats 'brexiters' de l'European Research Group (ERG), que recomanen tombar també l'acord, fan extremadament difícil que quedi aprovat en la votació d'aquest vespre a Westminster a partir de les set del vespre, hora local.

Amb tot, a hores d'ara alguns membres de l'ERG encara consideren la possibilitat de canviar el sentit del seu vot, i, de fet, una colla dels aproximadament 70 que formen el col·lectiu –de moment no més de cinc– han indicat que ho faran. Malgrat això, sembla una missió titànica que Downing Street capgiri la xifra de 230 vots en contra que va collir en la primera votació, el 15 de gener. Entre altres raons perquè en l'estratègia de la 'premier' era clau la posició que finalment adoptés el DUP.

En el comunicat en què han anunciat la seva posició, Arlene Foster ha assegurat que, malgrat els retocs aconseguits, "des del nostre punt de vista, fins ara no hi ha hagut prou avenços" per donar suport al pacte". La negativa del DUP més la majoritària negativa de l'ERG fa que molt probablement May perdi la votació per, aproximadament, uns 150 vots, una xifra substancialment inferior als 230 del gener, però del tot insuficient.

La confirmació del presumible fracàs de May ha arribat a primera hora del matí, amb el demolidor judici del fiscal general del Regne Unit, Geoffrey Cox, sobre l'esmentat pacte que va engiponar i presentar amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, a Estrasburg. En l'informe tot just publicat aquest dimarts al matí, hores abans de la intervenció de May, que encara continua, Cox avisa que en els dos nous documents signats que s'han presentat a Estrasburg no hi ha cap mecanisme "unilateral" que permeti al Regne Unit sortir de la unió duanera sense l'acord de l'altra part. En tot cas, el risc "s'ha reduït" però no "eliminat", adverteix.

Concretament, el paràgraf que podria ser definitiu és l'últim d'una anàlisi de tres pàgines, i que diu: "El risc legal [de continuar a la unió duanera] continua sense canvis […] i el Regne Unit no tindria, almenys mentre les circumstàncies fonamentals continuessin igual, cap mitjà internacionalment legal per sortir dels acords del protocol", llevat que fos amb el consentiment de l'altra part.

stats