Internacional 17/12/2014

Les relacions entre els EUA i Cuba en deu dates clau

55 anys després de l'accés al poder de Fidel Castro, l'embargament decretat pels EUA poc després continua vigent

Ara
2 min

Barcelona1959, Fidel Castro accedeix al poder

Fidel Castro lidera una revolta que fa caure el dictador cubà, Fulgencio Batista, i s'imposa al poder davant la incredulitat dels EUA, que veuen com, en plena Guerra Freda, neix un règim socialista a pocs quilòmetres de la costa del seu país.

1960, els EUA imposen l'embargament

Els Estats Units implementen un embargament econòmic contra Cuba que es manté vigent fins avui.

1961, la invasió (fallida) de la badia de Cochinos

Exiliats cubans entrenats per la CIA per fer caure el règim castrista fracassen en un intent d'assalt al poder després de desembarcar a la badia de Cochinos, al sud de l'illa.

1962, la crisi dels míssils

Un avió espia nord-americà fotografia míssils nuclears soviètics instal·lats a l'illa i apuntant cap als EUA. La coneguda com a "crisi dels míssils" eleva la tensió entre les dues grans potències mundials, els EUA i la URSS, en plena Guerra Freda.

1994, la crisi dels 'balseros'

Desenes de milers de cubans es llancen a la mar per intentar arribar a la costa dels EUA enmig d'una greu crisi econòmica a l'illa.

1996, Bill Clinton promulga la llei Helms-Burton

Els EUA aproven una llei que permet portar als tribunals a qualsevol persona que faci negocis a Cuba amb propietats expropiades a ciutadans nord-americans.

1998, visita històrica del Papa a l'Havana

El papa Joan Pau II fa una històrica visita a l'Havana que marca l'inici de la normalització de les relacions entre Cuba i el Vaticà.

2003, la Primavera Negra

Una onada de repressió dins de l'illa de Cuba acaba amb la detenció de 75 dissidents. La majoria van ser alliberats el 2010.

2008, Fidel Castro deixa el poder

Fidel Castro anuncia que, per motius de salut, deixa el poder i el transfereix al seu germà Raúl, que assumeix totes les funcions, polítiques i militars.

2009, Obama aixeca parts de les restriccions

El president dels EUA aixeca part de les restriccions als cubans que fan referència als viatges de familiars cap a l'illa i a les remeses.

stats