Internacional 09/04/2019

Rio de Janeiro, en emergència per una onada de fortes pluges i inundacions

Els danys materials són nombrosos i almenys cinc persones han mort i tres més estan desaparegudes

Ara
3 min
Diverses persones busquen un lloc elevat per protegir-se de les inundacions a Rio de Janeiro.

BarcelonaLes fortes pluges que cauen sobre Rio de Janeiro des de dilluns a la nit i que han continuat aquest dimarts ja han deixat almenys cinc morts i tres persones desaparegudes, així com innumerables danys i inundacions que tenen en estat de crisi la ciutat més emblemàtica del Brasil.

Membres dels equips de rescat bussegen per un túnel inundat per localitzar si hi ha persones en els vehicles atrapats.

Aquest dimarts a la matinada dues dones han mort en una favela de Leme, un barri turístic de Copacabana, després que el temporal hagi provocat un ensorrament i hagi arrasat diverses cases. Molts dels habitatges d'aquest districte han quedat sepultats sota els arbres i el fang. En el mateix incident, un home ha desaparegut i el personal de rescat continua buscant-lo.

Un membre dels equips de rescat busca supervivents a l'interior d'un cotxe inundat.

Les altres víctimes mortals han sigut tres homes que han mort en altres punts de la ciutat. Pel que fa als desapareguts, els equips de rescat també estan buscant una àvia i la seva neta, de les quals no se sap res des que van sortir d'un centre comercial en direcció cap a casa seva dilluns a la nit.

Més pluja que en tot l'abril

Els corrents d'aigua produïts per aquestes pluges, que cauen sense parar sobre la ciutat, han arrossegat multituds de vehicles, han tombat arbres i destruït vies i part de la infraestructura de la ciutat. També han causat diverses inundacions en carrers i túnels de Rio.

Diversos vehicles circulen per una avinguda de Rio de Janeiro inundada.

I és que, segons els informes meteorològics, en quatre hores ha plogut més que durant els dies 6 i 7 de febrer, quan els aiguats van causar la mort de 6 persones, i el volum de pluja acumulat en aquest temps va ser fins a un 70% més gran del que s'esperava per a tot el mes d'abril en alguns punts de la regió.

Reacció de l'alcalde

L'alcalde de la ciutat, Marcelo Crivella, ha convocat una roda de premsa d'urgència en què ha fet balanç de la situació. L'alcalde ha assenyalat que cal una neteja de les clavegueres més constant per evitar aquest tipus de tragèdies, però que la manca de pressupost sovint dificulta aquesta tasca. "Tenim milers de famílies que viuen en àrees de risc. Tenim 750.000 clavegueres que necessiten ser netejades constantment. Ara els recursos per executar-ho queden curts. Depenem de les associacions amb el govern federal", ha recalcat Crivella.

Bombers i veïns participen en una operació de rescat als afores de Rio de Janeiro degut a un lliscament de terra provocat per les fortes pluges.

Mentrestant, bona part de la ciutat no té llum i les zones sud, on hi ha els també barris turístics d'Ipanema i la mateixa Copacabana, han sigut les més afectades. En les últimes hores s'han repetit les imatges de bombers i altres membres dels equips de rescat nedant pels carrers i els túnels inundats amb l'objectiu de trobar víctimes sota l'aigua.

stats