Internacional 12/08/2018

Rússia i l'Iran firmen un conveni per prohibir la presència militar estrangera al mar Caspi

El Kazakhstan, l'Azerbaidjan i el Turkmenistan se sumen a l'acord com a països banyats per les seves aigües

Efe
2 min
Vladímir Putin i Hassan Rouhani, a la trobada a la localitat d'Akhtau per firmar el conveni.

Akhtau (Kazakhstan)Els líders de Rússia, el Kazakhstan, l'Azerbaidjan, l'Iran i el Turkmenistan han signat avui el conveni sobre l'estatus jurídic del mar Caspi, que s'ha negociat durant 22 anys i que obre possibilitats de cooperació entre els cinc països que tenen costa a les seves aigües. A la firma de l'acord han participat el mateix Vladímir Putin i el president iranià, Hassan Rouhani, a més dels presidents de la resta dels tres països. Tots s'han mostrat d'acord a prohibir la presència militar estrangera en les aigües del Caspi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acord estableix els principis que regiran les activitats d'aquests països al mar Caspi, així com els afers relacionats amb la delimitació de les seves aigües territorials i el fons marí, amb la navegació, la preservació del medi ambient i la seguretat.

En concret, el mar Caspi –que és el llac més gran del món amb una superfície de 370.886 quilòmetres quadrats– quedarà dividit en aigües territorials (que no superaran les 15 milles marítimes d'ample), zones exclusives per a la pesca (10 milles marítimes d'ample) i aigües d'ús comú, segons estableix el conveni.

Els països amb una frontera comuna al litoral del Caspi podran delimitar les seves aigües territorials mitjançant tractats bilaterals, d'acord amb el dret internacional. La delimitació del fons marí en sectors i el repartiment dels seus recursos naturals també podrà acordar-se entre països veïns o que es trobin davant per davant, com és el cas de l'Azerbaidjan i el Turkmenistan.

En canvi, l'Iran considera que la delimitació del mar és un tema que encara continua obert i que caldrà negociar en el futur. "En la nostra opinió, el conveni sobre el Caspi no estableix definitivament les línies de delimitació del mar, motiu pel qual les negociacions entre els països han de continuar. Serà necessari un acord addicional sobre aquest afer", ha detallat el president iranià, Hassan Rouhani. Així mateix, el mandatari ha recordat que el conveni ha de ser encara ratificat pels parlaments dels respectius països signants.

Putin i Rouhani han destacat la sobirania exclusiva d'aquests cinc països sobre el mar Caspi, i han assegurat que cap altre país tindrà presència militar en les seves aigües. "Queda prohibida la construcció de bases i la presència de vaixells militars estrangers al mar Caspi. S'ha fet un pas molt important", s'ha mostrat satisfet el president iranià.

stats