Internacional 29/05/2019

El fiscal del Russiagate plega sense exculpar Trump d'obstrucció a la justícia

Mueller no esborra l'ombra dels delictes, però insisteix en les dificultats per imputar un president

Carlos Pérez Cruz
2 min
Mueller arribant al departament de Justícia, on ha llegit un comunicat sobre el Russiangate

WashingtonDos anys després d'iniciar la seva investigació sobre el Russiagate, el fiscal especial Robert Mueller ha trencat el seu silenci. Ha anunciat el seu comiat del servei públic, però, sobretot, ha deixat combustible de sobres perquè segueixi pujant la temperatura del debat sobre un possible 'impeachment' contra el president Donald Trump. En una compareixença sorpresa, Mueller ha aclarit aquest dimecres el que el seu informe ja assenyalava: "Si haguéssim tingut la seguretat que el president [Trump] no va cometre un delicte [d'obstrucció a la justícia], ho hauríem dit". És a dir, desmenteix el mateix president, que ha insistit que el resultat de la investigació l'exculpava tant de conspiració amb Rússia com d'obstrucció a la justícia.

Tot i que ha subratllat que els Estats Units s'hauria de prendre molt seriosament els "múltiples i sistèmics esforços" de Rússia "per interferir" en les eleccions nord-americanes, Mueller ha matisat que no hi ha "prou evidències" per establir un delicte de conspiració entre Trump i Rússia. No obstant, plega deixant oberta la porta al d'obstrucció, de la qual el seu informe recull nombrosos i variats exemples que podrien ser constitutius d'aquest delicte. Aleshores, per què l'ex fiscal especial no conclou que aquest es va produir? Perquè, segons la política del departament de Justícia, del qual formaven part Mueller i el seu equip, "a un president no se li pot imputar un delicte federal mentre estigui en el càrrec. És inconstitucional". Per tant, imputar Trump "no era una opció que poguéssim considerar". Al seu parer, per contra, això hauria sigut "injust", ja que hauria suposat "acusar algú d'un delicte" del qual un tribunal no es pot pronunciar.

No obstant això, el seu superior immediat, el fiscal general William Barr, va concloure pel seu compte ja al març que els indicis "no són suficients per establir que el president cometés un delicte d'obstrucció a la justícia" i, per tant, donava per tancat l'assumpte. Tal com es va conèixer fa unes setmanes, Robert Mueller es va queixar per carta a Barr per la seva caracterització de les principals conclusions del seu treball. Tal com va deixar escrit l'ex fiscal especial, el resum del fiscal general "no capturava plenament el context, l'essència i el contingut" de la investigació.

Donald Trump s'ha afanyat a celebrar les paraules de Mueller amb un expressiu "cas tancat!", que ha exclamat via Twitter, però el seu comiat ha inclòs una frase que, sense citar-lo, sembla tenir com a destinatari el Congrés: "La Constitució requereix un procés diferent del sistema de justícia penal per acusar d'irregularitats un president en actiu ".

Aquest altre procés és l''impeachment', que depèn del Capitoli, on els demòcrates segueixen valorant si obrir o no el judici polític al president. Això sí, Mueller, que ha aparentat cert nerviosisme durant tota la lectura del comunicat, ha aclarit que espera que aquesta "sigui l'única vegada" que s'hagi d'explicar públicament sobre la investigació pel Russiagate i ha tancat la porta a la compareixença al Congrés que tant anhelen molts demòcrates . "Cap testimoni d'aquesta oficina anirà més enllà del nostre informe", ha manifestat. El Congrés podria forçar-lo a declarar, però Mueller ha insistit que el seu informe "parla per si mateix".

stats