Internacional 11/09/2014

Salmond evita les comparacions amb Catalunya però desitja als catalans una Diada "fantàstica"

El primer ministre escocès admet la "fascinació" que genera el seu procés però remarca que és un referèndum "amb l'acord" de Londres

Acn
2 min

EdimburgEl primer ministre escocès, Alex Salmond, ha tornat a evitar aquest dijous les comparacions amb Catalunya, i ha destacat que Escòcia té "l'acord" de Londres per celebrar el referèndum.

En una roda de premsa a Edimburg amb mitjans internacionals, Salmond ha admès que el procés escocès genera "fascinació" a "molta gent d'arreu del continent", però que ha dit que ell no pot donar "consells" sobre com solucionar el cas de Catalunya.

Per Salmond, la "millor lliçó" és l'acord entre Londres i Edimburg per celebrar el referèndum. "És un referèndum amb permís per l'acord democràtic", ha recordat. Salmond ha desitjat als catalans una Diada "fantàstica".

"El que està passant a Escòcia genera una fascinació fantàstica a molta gent arreu del continent però la millor lliçó i inspiració per als països d'arreu del món és que aquesta celebració de la democràcia a Escòcia es fa de manera consentida, pacífica i totalment democràtica", ha destacat Salmond en una roda de premsa amb mitjans internacionals.

La principal diferència

Com ja havia indicat en ocasions anteriors, el líder de l'SNP ha destacat l'Acord d'Edimburg entre el govern escocès i el britànic, del 15 d'octubre del 2012, que va permetre la celebració del referèndum, com a principal diferència.

"El contrast és amb un referèndum acordat en un procés constitucional entre el govern a Londres i Escòcia, aquesta és la diferència clau", ha dit Salmond, i ha assegurat que l'executiu espanyol comparteix aquesta visió.

El primer ministre escocès ha negat que el procés a Catalunya pugui complicar l'adhesió d'una Escòcia independent a la UE per un possible veto d'Espanya. "Ningú a Europa voldrà veure una contracció de la Unió Europea pel que fa a la seva mida", ha dit.

Salmond ha remarcat que Escòcia representa l'1% de la població europea, el 20% de les quotes de pesca, el 25% de l'energia renovable i el 60% del gas i el petroli. "És difícil amb aquestes xifres que algú en el continent europeu ens vulgui excloure", ha avisat.

El primer ministre escocès ha recordat que Catalunya ha tret "un milió de persones al carrer" en anteriors ocasions, i ha destacat que les manifestacions de la Diada són "una resposta als esdeveniments a Catalunya i Espanya" i no tenen relació amb el procés escocès.

stats