Internacional 26/07/2015

Salmond: "Un segon referèndum d'independència a Escòcia és inevitable"

L'ex primer ministre escocès diu que les promeses de més autogovern que es van fer no han donat resultat i que, en lloc d'això, el govern britànic imposa noves retallades i, potser, una sortida de la UE

Marc Vidal
2 min

BarcelonaL'ex primer ministre escocès i exlíder del partit independentista SNP, Alex Salmond, ha assegurat aquest diumenge en una entrevista a la BBC que un segon referèndum d'independència a Escòcia és "inevitable", que només és una "qüestió de temps" i que la decisió està en mans de l'ara primera ministra, Nicola Sturgeon.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Salmond diu que veu tres justificacions per tornar a sotmetre a vot el futur polític d'Escòcia: que la promesa de més poder per al Parlament d'Edimburg no s'ha fet efectiva, l'horitzó d'una sortida del Regne Unit de la UE i la nova onada d'austeritat que acaba d'aprovar el govern de David Cameron.

"Ens van prometre més autogovern, el màxim, tocant al federalisme, per citar el que va dir Gordon Brown. I això no s'ha fet efectiu en la llei d'Escòcia", ha lamentat Salmond, que sobre la qüestió de la UE ha alertat: "Pot passar que Escòcia voti per quedar-se a la UE en el referèndum que Cameron ha anunciat per abans de finals del 2016 i que els vots del poble anglès la facin fora".

Del primer al segon referèndum

És per tot plegat, i pel nou paquet de retallades que acaba d'aprovar el govern de David Cameron, que acaba de ser reelegit amb majoria absoluta a Westminster, que el que va promoure el primer referèndum d'independència a Escòcia ja en veu un altre.

Però la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va dir, poc després de les eleccions del maig en què va aconseguir 56 dels 59 escons escocesos a Westminster, que no veia una segona consulta "en l'horitzó immediat" després que al setembre quedés rebutjada la independència a les urnes amb el 55% de vots.

Sturgeon, en una entrevista a la BBC. REUTERS

Fa pocs dies, però, una diputada independentista escocesa va plantejar dues preguntes al govern britànic, que encara no han tingut resposta, sobre si autoritzaria una nova consulta sobre la independència. Tot plegat passa a poc menys d'un any de les eleccions escoceses en què l'SNP podria revalidar la majoria al Parlament.

La gran incògnita és si aquest partit tornarà a prometre en el programa electoral, com ja va fer el 2011, un referèndum d'independència a celebrar durant la legislatura 2016-2020.

stats