Internacional 13/07/2015

Santos dóna a les FARC quatre mesos per arribar a un acord de pau

El president colombià assegura que veu ja "llum al final del túnel"

Efe
2 min
El president Santos, durant la seva compareixença televisiva. EFRAÍN HERERA / EFE

BogotàEl procés de pau a Colòmbia ha entrat en una nova fase que pot conduir a un acord definitiu o al seu final si la guerrilla de les FARC compleix l'anunciat fet a l'Havana, segons ha advertit el president Juan Manuel Santos, que ja ha parlat de fixar terminis al procés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap d'Estat, que ha afirmat que veu per fi "la llum al final del túnel" en els diàlegs de pau iniciats el novembre del 2012 a la capital cubana, es va mostrar optimista amb l'anunciat aquest diumenge [matinada, hora catalana] pels negociadors del Govern i les FARC, però alhora cautelós. "Estarem vigilant el que avui s'ha pactat. I en quatre mesos a partir d'ara, depenent de si les FARC compleixen, prendré la decisió de si seguim amb el procés o no", ha manifestat el mandatari en una al·locució de 13 minuts al país per explicar la situació.

El govern i les FARC van anunciar un pla per reduir la intensitat del conflicte i agilitzar la consecució d'acords a l'Havana amb la finalitat de crear les condicions per arribar més endavant a un alto el foc bilateral i definitiu.

Amb el propòsit d'avançar "sense demores a la signatura de l'acord final" de la fi del conflicte, les parts van acordar a més un canvi de la metodologia utilitzada fins ara, de cicles de reunions, per "un treball tècnic, continu i simultani sobre els punts centrals de l'agenda ". Segons Santos, les decisions preses a Cuba, "donen una nova llum d'esperança per arribar a un acord final" perquè és "urgent tornar a reduir la intensitat de la guerra".

En aquest sentit ha destacat que les FARC, que la setmana passada havien anunciat un alto el foc unilateral d'un mes a partir del proper 20 de juliol, "es van comprometre a mantenir la suspensió unilateral de tot tipus d'accions ofensives".

En resposta a aquest anunci, i si efectivament suspenen l'onada d'atacs iniciada el 20 de maig contra militars, policies i contra les infraestructures del país, especialment la petroliera i l'elèctrica, l'Estat reduirà les accions militars en contra d'aquesta guerrilla.

"Però cal entendre-ho bé: les nostres forces armades estan llestes per a una gradual distensió si les FARC compleixen. Si no, estaran llestes per enfrontar-les amb la determinació i contundència amb què sempre ho han fet", ha emfatitzat el president.

stats