Internacional 11/03/2015

Santos ordena suspendre els bombardejos contra les FARC durant un mes

Colòmbia intensificarà, però, les accions contra l'Exèrcit d'Alliberament Nacional

Efe
3 min
La reelecció de Santos avala 
 El procés de pau amb les FARC

BogotàEl president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha fet un pas audaç en el procés de pau amb les FARC en anunciar la suspensió temporal de bombardejos a campaments d'aquesta guerrilla, al mateix temps que ha ordenat intensificar les operacions militars en contra de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap d'Estat ha fet els anuncis aquest dimarts a la nit en una declaracions als mitjans per informar el país dels avenços aconseguits en els diàlegs de pau amb les FARC a Cuba pel que fa a la reducció de la intensitat de mig segle de conflicte armat.

En una demostració de confiança en el procés iniciat al novembre de 2012 a l'Havana, Santos ha ordenat a les Forces Militars que no hagi bombardejos durant un mes contra els campaments de les FARC com a resposta a l'alto el foc unilateral i indefinit que aquesta guerrilla manté des el passat 20 de desembre. "Per impulsar la fi del conflicte, he decidit donar l'ordre al ministre de Defensa i als comandants de les Forces de cessar els bombardejos sobre els campaments de les FARC durant un mes", ha dit el mandatari.

Santos reconeix que les FARC han complert el cessament el foc i destaca que a més han pres altres mesures conduents per baixar la cruesa del conflicte, com la decisió de deixar de reclutar menors de 17 anys o l'acord del passat dissabte per iniciar la retirada de milers de mines antipersona sembrades al llarg de dècades en bona part del territori nacional.

En ordenar el cessament temporal dels bombardejos el Govern dóna també un pas cap a l'anomenat 'desescalamiento' del conflicte, una fase que més endavant ha de desembocar en el cessament el foc bilateral definitiu mitjançant un acord de pau.

Per tranquil·litzar als que consideren que la suspensió dels bombardejos suposa donar un avantatge militar, el president ha aclarit que al cap d'aquest primer mes es farà una nova revisió del compliment del cessament unilateral per part de les FARC i, "d'acord amb els seus resultats", es decidirà si es continua amb la mesura. Els atacs de la Força Aèria i l'Aviació de l'Exèrcit han estat fonamentals en l'estratègia per debilitar aquesta guerrilla, i amb aquesta tàctica han caigut en els darrers anys importants membres de les FARC.

La suspensió dels bombardejos no vol dir tampoc que no puguin presentar enfrontaments amb les FARC durant operacions de patrullatge i de control militar del territori, perquè "aquestes són les regles de joc" ja que les parts van acordar negociar enmig de la guerra.

Una estratègia diferent ha presentat el cap d'Estat contra l'ELN, que en els últims mesos ha intensificat les seves accions armades principalment al nord-est del país alhora que els seus líders asseguren estar disposats a iniciar amb el Govern un diàleg de pau similar al de les FARC .

"Aquesta organització (ELN), en lloc d'entrar en sintonia amb el 'desescalamiento' i la recerca de la pau, ha continuat, i fins incrementat, les seves activitats delictives. Per aquesta raó, anem a intensificar les nostres operacions militars i de policia en contra ", ha manifestat.

El mandatari ha estat clar en assenyalar que "la suspensió de bombardejos a campaments de les FARC en res afecta les operacions en contra de l'ELN", del qual ha dit que espera que no perdi "el tren de la pau".

Per reafirmar la seva obstinació d'acabar el conflicte armat, el president ha anunciat la creació d'una Comissió Assessora per a la Pau integrada per representants de diferents vessants polítiques, empresaris, exmilitars, sindicalistes, exguerrillers, religiosos i líders socials en la que segons ha dit, també tindrà cabuda l'oposició.

stats