França
Internacional 27/03/2012

Sarkozy demana a Al-Jazira que no emeti els vídeos dels assassinats de Tolosa

Els familiars de les víctimes reclamen intimitat a la cadena qatariana. La policia busca un segon còmplice de Mohamed Merah

Ara
2 min
Sarkozy ha parlat als policies implicats en la investigació de Tolosa /AFP

BarcelonaEl president francès, Nicolas Sarkozy, ha comparegut aquest dimarts per demanar que el vídeo on es van enregistrar els assassinats de Mohamed Merah, no es faci públic. La cadena qatariana Al-Jazira va anunciar dilluns a la nit que havia rebut el vídeo i que ha de decidir si l'emet.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sarkozy ha demanat que les imatges no es difonguin "sota cap pretext" i el Consell Superior de l'Audiovisual francès, ha convidat totes les cadenes a "no difondre aquestes imatges". La família de Jonathan Sandler, el professor de religió assassinat amb els seus dos fills de 5 i 4 anys, també ha cridat els mitjans a no emetre les imatges. El mateix ha fet Katifa Ibn Ziaten, mare del primer soldat assassinat per Merah, que entre llàgrimes, ha recordat a Al-Jazira que "el meu fill és qui ha maort, un infant de 30 anys. No veiem que es difongui com si fos una pel·lícula. Si us plau, no ho vull veure", ha demanat.

Merah va filmar els crims amb una minicàmera lligada al pit. "Hi veiem els atacs de Tolosa i Montauban en ordre cronològic, és a dir l'assassinat del primer soldat, després el dels tres soldats i finalment l'atac a l'escola", ha revelat Zied Tarrouche, cap de delegació de París de la cadena qatariana. Les imatges estan editades i hi ha "músiques i cants religiosos, i lectures de versets corànics. Amb els trets se sent la veu de Merah i els crits de les víctimes".

"No som una cadena sensacionalista, no busquem difondre les imarges sense mesurar els riscos i les conseqüències, és per això que la direcció de la cadena decidirà avui en una reunió a la seu de Qatar si el vídeo es difon o no", ha precisat el periodista.

Sobre el correu que acompanya els vídeos, Tarrouche ha revelat que "està escrit en francès, amb faltes d'ortografia" i que es tracta "de poques paraules per reivindicar els atemptats en nom d'Al-Qaida"

Alain Juppé, ministre d'Exteriors francès, ha dit que prefereix que la cadena no emeti el vídeo perquè "és una incitació detestable a la violència, l'assassinat, sobre cervells que poden ser fràgils o inestables".

La policia busca un tercer sospitós

Els investigadors estan buscant un "tercer home" implicat en els atacs, que hauria participat amb Merah i el seu germà en el robatori de la moto que va fer ser ir per perpetrar els atacs. Una font policial ha detallat que aquest tercer home encara no ha estat identificat i que hauria participat en la compra d'accessoris i l'intent de neutralitzar l'aparell geolocalitzador que portava el vehicle.

La investigació es continua basant en la hipòtesi que Merah era un individu aïllat que hauria tingut còmplices només en el seu entorn més proper, el seu germà gran Abdelkader, que està sota custòdia i en aïllament.

stats