Internacional 14/06/2017

"No estava satisfet amb la manera com anaven les coses"

El pistoler de Virgínia havia donat suport al demòcrata Sanders i criticava la gestió de Trump

Nicholas Fandos / 'the New York Times'
3 min
Imatge de Hodgkinson recuperada del seu Facebook.

WashingtonL'home sospitós d'obrir foc contra congressistes republicans de l'equip de beisbol del Congrés no va encaixar bé la victòria de Donald Trump a les eleccions del mes de novembre de l'any passat i en les últimes setmanes va anar a Washington per participar en manifestacions, segons ha confirmat aquest dimecres el seu germà.

El sospitós ha estat identificat com a James Thomas Hodgkinson, de 66 anys i de l'estat d'Illinois, que ha mort en un hospital de Washington arran de les ferides d'un tiroteig amb la policia. "Sé que no estava satisfet amb la manera com anaven les coses, els resultats de les eleccions i aquestes coses", ha relatat Michael Hodgkinson en una entrevista telefònica poc després de rebre la notícia. L'home ha matisat que no mantenia un contacte proper amb el seu germà i que desconeixia per què s'havia quedat a Washington i no va tornar a casa.

"Inesperadament, sense antecedents", ha respost a la pregunta de si el seu germà estava involucrat en qüestions polítiques. Michael Hodgkinson ha explicat que la seva germana havia parlat amb l'esposa del tirador dimarts i que, segons la seva versió, li havia trucat per dir-li que pensava tornar a casa perquè trobava a faltar la dona i els gossos. No ho va fer. Per contra, presumptament ha obert foc en un camp de futbol als afores de Washington i ha disparat una cortina de bales contra membres del Congrés, assistents dels polítics i policies. Cinc persones han resultat ferides.

James Thomas Hodgkinson, conegut amb el nom de Tom, era propietari d'un negoci a Belleville, una ciutat del sud d'Illinois de més de 40.000 habitants. Els registres constaten que la seva llicència va expirar el novembre passat i que no l'havia renovat, encara.

Unes xarxes polititzades

Segons els comptes de xarxes socials de Hodgkinson mostren un home profundament connectat amb la política progressista i desconfiat del Washington controlat pels republicans. I a les cartes que va adreçar a l'editor del diari local 'Belleville News Democrat', el 2012, es posicionava assíduament per argumentaris demòcrates.

Un dia abans del tiroteig, Hodgkinson va publicar una il·lustració al seu compte de Facebook –ja cancel·lat– explicant "Com funciona un projecte de llei?". "Això és fàcil, Billy", es llegeix. "Les corporacions fan el text i després subornen el Congrés fins que es converteix en llei". A aquesta frase Hodgkinson va postil·lar: "Així és exactament com funciona".

Imatge que Hogdkingson va penjar al Facebook: "Com funciona un projecte de llei?"

Dilluns, l'home va publicar un article de Yahoo Notícies sobre l'última reunió de gabinet de Trump, en la qual els membres van seure al voltant d'una taula per lloar el president, va apuntar críticament.

La pàgina de Facebook de Hodgkinson era plena de referències al senador Bernie Sanders de Vermont, que va perdre la nominació demòcrata contra Hillary Clinton, però que des del seu escó és un dels referents perquè els demòcrates donin suport a les polítiques més progressistes. De fet, el seu perfil era una imatge de Sanders vestit com l'oncle Sam.

Imatge de Bernie Sanders demanant el vot caracteritzat d'Oncle Sam.

En un comunicat, Sanders ha afirmat aquest dimecres que Hodgkinson havia participat com a voluntari per a la seva campanya presidencial contra Clinton. El senador ha condemnat qualsevol tipus de violència i en un tuit ha demanat "acabar" amb la violència.

D'acord amb l'oficina del secretari del comtat de Saint Clair, on Hodgkinson està registrat per votar, havia demanat en diverses ocasions participar en les primàries demòcrates, tot i que no tenia afiliació al partit.

Un home normal

Charlene Brennan, una agent immobiliària arrelada a Belleville, ha afirmat que Hodgkinson havia treballat amb ella i el recorda com una persona estable. "Ell no era un radical, ni una persona inestable ni bel·ligerant", recorda. "Era només un tipus normal".

Hodgkinson havia residit a Alexandria, la ciutat del tiroteig, durant més d'un mes. Gairebé cada dia al matí anava a l'organització YMCA de la ciutat. William D. Euille, alcalde de la ciutat entre el 2003 i el 2016, hi treballa i explica que va entaular una relació amb el sospitós, de qui ha dit que sempre li va semblar el típic nouvingut arribat a la ciutat. "Semblava un solitari –ha dit el batlle– però molt agradable".

Hodgkinson s'exercitava al gimnàs, es dutxava a les instal·lacions i xerrava amb l'alcalde sobre política i pel·lícules antigues. En un moment de la conversa li va preguntar sobre les possibilitats de trobar feina i de bons llocs per menjar. La majoria dels dies, va dir Euille, s'asseia en una petita zona de recepció amb el seu ordinador portàtil. Aquest va ser el cas dimarts al matí. I vint-i-quatre hores més tard, Hodgkinson va disparar prop de l'entrada del gimnàs, just al lloc on uns quants congressistes practicaven tocs de beisbol.

stats