El govern espanyol hauria pagat 11 milions de dòlars a Al-Qaida per alliberar ciutadans segrestats a l'Àfrica

Una investigació del 'New York Times' revela que els governs de la UE paguen a grups terroristes milions d'euros cada any per alliberar europeus segrestats a l'Àfrica

125 milions d'euros des de l'any 2008. És la quantitat de diners que els governs de la UE han pagat a Al-Qaida i altres grups afiliats per tal d'alliberar ciutadans europeus segrestats a l'Àfica. Segons una investigació del 'New York Times', només l'any passat les cancelleries europees van pagar 66 milions de dòlars per tal d'alliberar ostatges. Entre els governs que han fet pagaments als terroristes per tal d'alliberar ciutadans segrestats hi ha l'espanyol, que hauria lliurat 11 milions d'euros per obtenir la llibertat de cinc persones, tres en el període 2009-2010 i dues en el període 2011-2013.

El diari destaca que la pràctica és cada cop més habitual i ha convertit els segrestos a ciutadans europeus en una autèntica indústria, una font de finançament per a les organitzacions terroristes. Oficialment, tots els governs europeus neguen haver fet pagaments als segrestadors dels ciutadans europeus segrestats. En la pràctica, però, es paguen enormes quantitats de diners per tal d'aconseguir que els ostatges siguin posats en llibertat.

Segons la investigació del 'New York Times', els diners arriben en maletins a l'Àfrica i es lliuren a intermediaris, que els fan arribar als grups terroristes. En molts casos, les cancelleries europees fan constar aquests diners en els seus pressupostos com a ajut humanitari o ajuts al desenvolupament econòmic.

El diari americà detalla que la lluita contra el terrorisme ha fet que Al-Qaida tingui ara complicat rebre diners de donants particulars, de manera que la principal via de finançament seria el segrest de ciutadans europeus.